„Skutečně se to osvědčilo. Ve středu se nám podařilo zachytit devět lidí, předali jsme je ke správnímu řízení," popsal  Jan Novotný, zástupce ředitele městské policie. „Bylo by netaktické říkat jejich počet, účelem je také vyvolat obavy případných dalších pachatelů, zda na ně zrovna není zaměřen objektiv pasti." Zároveň ale Novotný vysvětlil, že fotopasti instalují v různých částech města. Když past někoho zachytí, centrála okamžitě předá hlášku výjezdovce a ta vyrazí na místo. Přitom se samozřejmě zaměřují na nejohroženější místa, ale není to pravidlem, protože černé skládky jsou negativní fenomén, který ohrožuje celé město, jen tak nevymizí a přitom stojí dost peněz.

Za úklid černých skládek a neoprávněně odložených odpadů mimo místa k tomu určená totiž za leden až září letošního roku muselo Ústí odstranit ze svých pozemků na 368,6 tun odpadů.  Velké množství odpadů také na základě výzev odboru životního prostředí či městských obvodů odstranili i soukromí vlastníci pozemků. „Za odstranění tohoto množství odpadů pak uhradilo město Ústí částku 1 256 558 korun přesně," uvedl k tomu Karel Rouč z kanceláře primátora.

Městská policie také pořádá kontrolní akce, jež budou pokračovat, dokud to bude potřebné.„Vždy ráno na poradě u primátora dohodneme místo, kde pasti umístit a kde provedeme kontrolní akci. V poslední době máme dva čerstvé záchyty v souvislosti s odpadem, " dodal Novotný. Miloslava Válková (SZSP), starostka obvodu Neštěmice, pak vysvětlila, že s městskou policií spolupracují při likvidaci větších skládek. Policie totiž využívá k likvidaci osoby s alternativními tresty. „Snažíme se skládky likvidovat hned, jak se objeví, protože pak to láká k dalšímu odkládání a stojí to moc peněz. V rozpočtu na to máme 150 tisíc korun,"uvedla starostka.

Kde jich je nejvíc

Podle městské policie je nejvíce černých skládek v Předlicích a na místech, kde se shlukují bezdomovci či narkomané. Tedy na Konvalinkovém vrchu, na Severní Terase, v centrálním obvodu. Objevují se i na Střekově.