Na starostovskou židli usedla Eva Outlá (PRO!Ústí), která doposud obvod řídila jako pověřená zastupitelka. Místostarostou se stal Stanislav Dunaj (ČSSD). Místa členů rady obsadili Petr Bandas (BEZPP), Petr Barančík (PRO!Ústí) a Jiří Železný (BEZPP).

Nové vedení bude vládnout křehkou nadpoloviční většinou 8 hlasů z 15. Překvapením byl podporující hlas Stanislava Dunaje z ČSSD, která s hnutím PRO!Ústí dlouhodobě nespolupracuje a politických rošád se na radnici za uplynulý rok nezúčastňovala.

DUNAJ CHCE SITUACI UKLIDNIT

Podle Dunaje však už nešlo pokračovat jinak. „Zastavovali mě obyvatelé i sousedé, abych už něco udělal. V ČSSD jsme to projednávali a já jako zastupitel a občan, který žije na Střekově přes 60 let, chci neúnosnou situaci zklidnit," sdělil Dunaj. Jako nový místostarosta se hodlá zabývat letitým problémem kolem zchátralých Vrbenského lázní. „Chtělo by to z nich něco vybudovat, jako dítě jsem tam chodil plavat. Pak se chci zaměřit také na výstavbu dětských hřišť a rozšíření parkovacích míst," podotkl.

Střekovští zastupitelé díky dovolení rady už nebudou zasedat tak často, velká část projednávaných bodů přistane na stůl novým radním. „Je to úleva, můžeme pokračovat v programu, se kterým jsme šli do voleb. Máme pro to nyní většinu. O politickou příslušnost tolik nejde," uvedla Outlá.

ŠTRÁCHAL JEDNÁNÍ OPUSTIL

Rozpačití z nenadálého vzkříšení politicky rozpadlého Střekova byli i někteří členové bývalého ANO a ODS. Kupříkladu zastupitel Miroslav Štráchal (BEZPP, bývalé ANO) během přestávky jednání dokonce opustil. „Od voleb uběhly dva roky a pořád se tady jenom dohaduje a nic se pro Střekov nedělá. Nepodpořila jsem nové vedení, protože jsem chtěla ještě delší čas, abych viděla, jak vše bude fungovat," reagovala Miroslava Lazarová (ODS).

Na průběh zastupitelstva opět dohlížela městská policie. U veřejnosti byl přitom zájem o jednání minimální. „Mě osobně se to dotýká i jako řadového občana, že sem pozvete městskou policii. Tady nejsou lidi, kteří se chtějí rvát. Strážníci jsou k dosažení na telefonu, kdyby skutečně něco hrozilo, ale je to vaše volba," řekl zastupitel Viktor Malinkovič (KSČM) na adresu nové starostky, která argumentovala, že strážníci zajišťují klidný průběh jednání.