Důvod byl nejen nedostatek hlasů, ale chyběli i kandidáti. Místostarosta Viktor Malinkovič (KSČM) navrhl do rady svého stranického kolegu Jana Kolmana. Ten získal v patnáctičlenném zastupitelstvu jen pět hlasů, sám se hlasování zdržel. Nikdo další nebyl nominován.

Žádný kandidát na předsedu

Ještě horší to bylo s volbou předsedy kontrolního výboru, z této funkce před tím odstoupil Viktor Malinkovič. Volba byla zrušena, protože nebyl navržen žádný kandidát.

Křehké koalici složené z osmi zastupitelů bývalé ANO, ODS a KSČM se nepodařilo nic předjednat. „My jsme kandidáta navrhli, odéska dostala seshora vynadáno, že mě volili, tak teď asi vyčkávají a sociální demokraté se nevyjádřili," poznamenal Viktor Malinkovič.

Zastupitelé pak odmítli i předat část pravomocí starostovi obvodu. „Je to všechno takové amatérské," řekl bývalý radní Jiří Železný. „S námi vůbec nic neprojednávali, nedostali jsme žádný návrh, natož nabídku. Zastupitelstvo podle mě nebude paralyzované, rozumné věci podpoříme. Přece nezablokujeme prodeje majetku a další důležité věci," dodal Jiří Železný.

Pravomoci rady tak podle zákona přecházejí na zastupitelstvo. Starosta Miroslav Štráchal je přesvědčen, že to nebude na dlouho. „Ono jim to časem dojde. Není přece možné, aby všechno včetně různých smluv rozhodovalo zastupitelstvo. Zatím tomu necháme volný průběh a uvidíme," řekl starosta.

Tajemník je ve výhledu

Střekovský městský obvod bude podle starosty Štráchala fungovat plynule dál.

„Myslím, že se daří stabilizovat personální situaci úřadu. Ve výhledu je kvalitní kandidát na tajemníka. Vyhlásili jsme výběrové řízení na vedoucí dvou nově vzniklých odborů správy obecního majetku a péče o vzhled obce, investice a silniční hospodářství a i na tato místa se hlásí perspektivní zájemci," uvedl Miroslav Štráchal.

Jak dodal, zatím neuvažuje o tom, že by se zastupitelstvo scházelo častěji, než bylo dosud v plánu.

„Další zastupitelstvo by se mělo sejít 28. června. Uvidíme, jak to bude fungovat. Když to bude potřeba, neměl by být problém svolat zastupitele dříve," je přesvědčen starosta Štráchal.

Další jednání ukázalo, že koalice a opozice se na řadě věcí shodnou. Schválili navýšení odměn neuvolněným zastupitelům a projednali i majetkové záležitosti.

Střekovská radnice je v krizi od 22. února, kdy byl většinou osmi hlasů odvolán místostarosta Jiří Němeček (PRO! Ústí). Na své funkce pak rezignovali radní Jiří Železný, Petr Bandas i Eva Outlá (PRO! Ústí).

Novým místostarostou se stal Viktor Malinkovič (KSČM). Podpořili ho i zastupitelé z ODS. Za to, že se poprvé od listopadu dostal do rady komunista, je kritizoval poslanec Radim Holeček.