Herec Josef Dvořák, zpěvák Václav Neckář, Gottův kapelník Pavel Větrovec a mnohé další osobnosti vzpomínají na Ústí nad Labem coby kulturní metropoli severu v nové knize Čas trhnul oponou aneb Jak jsme v Ústí budovali kulturu. Napsaly ji novinářky Lenka Stránská a Marcela Kohoutová, ke koupi bude od poloviny října.

SYNDROM VYHOŘENÍ

Novinka připomene taneční kurzy, divadelní představení, ale i besídky pro děti, kde kraloval „strýček“ Antonín Jedlička. „Po letech na prknech mu už malí diváci pořádně cuchali nervy. Některé prý potajmu i pohlavkoval, dloubal a štípal. Dnes bychom to nazvali syndromem vyhoření. Ale ruku na srdce, kdo z nás by se dokázal prokokrhat a prokrákorat životní kariérou za asistence rozjívených pišišvorů, aniž by mu z toho nehráblo?“ ptají se autorky nového titulu.

Při čtení knihy, kterou vydává AOS Publishing, se často zasmějete. Občas ale i skrz slzy. Mnozí ředitele ústeckého kulturního domu totiž kultuře nerozuměli ani za mák.

Muzikál Casanova v nastudování ústeckého divadla.
FOTO: V muzikálu Casanova v Ústí konečně nejsem démon, říká Marián Vojtko

„Občas přátelům vyprávím o absurditách, které jsem zažil za 47 let působení v ústecké kultuře. Často jsem slýchával, že ty historky by vydaly na knihu. A když jsem o svých zážitcích vyprávěl svému příteli a nakladateli Pavlu Mészárosovi, reagoval podobně. Jen s tím rozdílem, že se rozhodl nápad s knihou dotáhnout do konce. Přizvali jsme ke spolupráci Vláďu Chudomela, živou kroniku kulturáku, a Pavlem pověřené autorky se daly do práce,“ usmívá se Zdeněk Kymlička z ústecké produkční agentury For.

HLAVNĚ POBAVIT

Kniha nemá být historickou studií, jejím cílem je čtenáře odlehčenou formou informovat, ale hlavně pobavit. „O nejlepších časech kultury v Ústí od 60. let minulého století dosud nikdo nic nenapsal. Kniha je aspoň malou připomínkou slavných, ale i normalizačních časů ústecké kultury,“ doplňuje Kymlička.

Kniha vychází v omezeném nákladu v polovině října, už dnes ji ale lze objednat u nakladatele na emailové adrese aospublishing@iol.cz nebo v e-shopu na stránkách www.aospublishing.cz. Objednávky budou vyřizovány od 15. října.

Soutěž o knihuUnikátní knihu Čas trhnul oponou můžete vyhrát v soutěži Ústeckého deníku, odpovíte-li správně na soutěžní otázku: Kdo byl prvním ředitelem ústeckého domu kultury? Pište na radek.strnad @denik.cz do pondělí 2. října.