Města si ale musí slevy v MHD, a tím výpadky v příjmech, hradit samy. Některá z nich se i přesto rozhodla zlevnit své tarify, především aby dorovnaly zlevněné jízdné po celém kraji.

„Dopravci jsou na nové slevy připraveni, někteří už zahájili předprodej jízdenek na září. České dráhy nás ujišťují, že mají v rezervě na pět desítek vozů pro celou republiku, pokud by bylo potřeba je využít. Kapacitně jde o čtyři tisíce míst k sezení," říká ministr dopravy Dan Ťok. 

Podle něj je hlavní, aby cestující nepoznal od prvního září žádný velký rozdíl, ačkoliv počet cestujících může zvýšit o několik desítek procent. Většinu dálkových vlaků v republice zajišťují České dráhy, přičemž ze smluv o veřejných službách přímo vyplývá, že dopravce musí zajistit, aby nebyly jednotlivé spoje přeplněné.

Podle ministerstva zlepší sleva z jízdného dostupnost veřejné dopravy pro významnou skupinu obyvatel, která má nižší příjmy, a tím pádem i omezenou možnost využívat častěji cestování vlaky a autobusy. Patří mezi ně senioři nad 65 let a cestujícící od 15 do 18 let. 

Linková doprava Ústeckého kraje, ilustrační foto.
Kolaps autobusové dopravy je znovu na stole. Dopravce požaduje čtyři miliony

Ti se budou při nároku na slevu prokazovat platným dokladem totožnosti, jakým je nejčastěji občanský průkaz, cestovní pas nebo jiný oficiální průkaz s fotografií, jménem a datem narození (případně též žákovský průkaz nebo studentský průkaz ISIC). Cestující od 18 let budou předkládat platný žákovský nebo studentský průkaz nebo platný průkaz ISIC.

U cestujících do patnácti let nebude třeba nárok na slevu prokazovat. Na to, zda dopravci prodávají správné jízdenky a zda dostatečně kontrolují doklady nutné ke slevě, se zaměří kontroly, které už má ministerstvo dopravy naplánované.

Zlevněné jízdné vyjde stát od příštího roku na necelých šest miliard korun (5,83 miliard) Pro letošní rok půjdou na slevy peníze z nespotřebovaných výdajů ministerstev. „Stát bude dopravcům kompenzovat částku do výše komerčního jízdného. Ztráta je vždy vyčíslena z konkrétní ceny jízdenky, kterou by cestující zaplatil, pokud by slevu nedostal“, dodává ministr Ťok.

Sleva však nebude platit při cestě do zahraniční, platná bude pouze do poslední stanice nebo zastávky před státní hranicí. V městské hromadné dopravě uvnitř města a ve spojích, které dopravce vyloučí ze slevy.

Na silnici z Lovosic do Ústí nad Labem a z Ústí do Děčína se opravují silnice.
FOTO: Kolony na silnici mezi Děčínem a Ústím potrvají až do října