Na prohlídku jejího provozu se přitom vydali studenti třetího ročníku ze Střední průmyslové školy středisko Stříbrníky v Ústí nad Labem, budoucí provozní elektrikáři. Provozem teplárny je provedli Zdeněk Hlína, koordinátor BOZP Teplárny Trmice, a Jiří Topinka, technolog péče o zařízení elektro.

Praktická ukázka

„Prakticky je během necelých dvou hodin seznámíme stručně s historií teplárny, která si právě letos připomene sto let své existence, a více podrobně se vším, co se výroby tepla a elektřiny týče. Podívají se do strojoven k turbínám, dále do dvou rozvoden, projdeme kotelny a podobně. Ve finále zakončíme exkurzi prohlídkou velína. Samozřejmě jsme teplárna, takže páry pro tepelné rozvody v Trmicích a Ústí nad Labem vyrábíme podstatně více než elektrické energie. Ta představuje jen zlomek naší výroby," řekl Zdeněk Hlína.

To samé pak zopakoval na úvod i šestici studentů a jejich dvoučlennému pedagogickému doprovodu.

„Teoretická výuka je jedna věc a vidět v praxi, jak taková elektrikařina vlastně vypadá, věc druhá. Původně nás mělo být více, ale další studenti mají jiné výukové povinnosti. Určitě bude pro nás zajímavé nahlédnutí do rozvoden 6 kV a 35 kV a jejich vzájemné srovnání," poznamenal Petr Knedlík, učitel odborné výchovy ze SPŠ Stříbrníky.

Prohlídka s odborným výkladem sice všechny studenta zaujala, ale nejvíce se jim líbilo vzhledem k mrazivému počasí v teple dozorny čili velína.

„Určitě nás zaujaly obě rozvodny s vypínačem a zkratovacím vozíkem. Zajímavé bylo srovnání funkčnosti teplárny s klasickou elektrárnou. Vlastně je to jedno a to samé, jen teplárna je menší a upřednostňuje se v ní výroba páry před elektřinou. No a velín, ten byl parádní," uvedl za všechny Martin Passian.

Brzy na shledanou

Když pak při loučení Zdeněk Hlína poděkoval všem za pozornost, řekl bez nadsázky, že se těší alespoň s některými do budoucna na shledanou.

„Měl tím na mysli, že třeba po skončení studia se stanou zaměstnanci Skupiny ČEZ, potažmo najdou uplatnění přímo v Teplárně Trmice. Možná nebyl tak daleko od pravdy, neboť pedagogové se zde potkali s jedním bývalým absolventem školy," uvedl mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Ota Schnepp.

Teplárna Trmice nepatří mezi hojně navštěvované výrobní zařízení, jako jsou například Elektrárna Tušimice či obě jaderné elektrárny. Je ovšem středem trvalého zájmu některých středních škol z Ústí nad Labem a také studentů z Fakulty životního prostředí Univerzity J. E. Purkyně.

„Návštěvnost se tak u nás pohybuje v řádu několika desítek osob ročně," uzavřel Zdeněk Hlína.