„Studenti vyplnili přihlášku, sehnali stovku podpisů a já měla jen potvrdit, že souhlasím. Uvědomila jsem si, co už jim to dalo práce, tak jsem svolila," řekla Bohumila Janovská, učitelka Gymnázia a Střední odborné školy Dr. Václava Šmejkala na Severní Terase.

Z úst jejích žáků zní samá chvála. „Chtěli jsme pro naši oblíbenou učitelku něco udělat, vzdát ji poklonu. Při sbírání podpisů zazněla řada pozitivních slov, a i když už je přihláška odeslána, další studenti jí vyjadřují podporu," uvedla studentka třetího ročníku Lenka Dulíková, která nominaci navrhla.

„Je osobností, kterou nelze popsat v několika větách, ale hodně pro nás udělala," doplnil Jakub Hoskvenc ze třetího ročníku.

Biologii a chemii učí jednatřicet let

Bohumila Janovská učí biologii a chemii 31 let. Studovala na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

„Snažím se držet krok s tím, co je v obou oborech nového. Studenti u nás mají dobré podmínky k tomu, aby se důkladně připravili na další studium. Dočkali jsme se nové moderní biologické laboratoře, ve které můžeme dělat i různé pokusy, většinu studentů to určitě baví. Za léta, která učím, od nás vyšlo mnoho vzdělaných lidí. Když se potkáme, zdraví a hlásí se ke mně, snad jsem je neučila špatně. Patří k nim i řada lékařů, které zdravím obzvlášť ráda, protože se mi mohou brzy hodit," usmála se Bohumila Janovská.

Jak dodala, nepředstavuje si, že by vyhrála, ale samotná nominace je pro ni potěšením. „Je to příjemný pocit, že si mě studenti vybrali. Nechci je zklamat, ostatně jdou do toho se mnou," připomněla nominovaná učitelka.

Vystoupení studentů

V prvním kole záleží na vystoupení studentů. Musí svou učitelku prezentovat v projevu, nacvičit a sehrát krátké představení. „Něco připravujeme, nebudu prozrazovat co. Snad to nebude úplně komedie, a neradi bychom, aby to byla tragédie," naznačila Lenka Dulíková.

„A postoupíme-li, pak to bude zase záležet na mě. Už teď se děsím testů, mají být i psychologické," svěřila se Bohumila Janovská.

Výchovná poradkyně

Ve škole je Bohumila Janovská zároveň i výchovnou poradkyní. Problémy studentů, které musí řešit, jsou často velmi vážné.

„Nejde jen o záškoláctví, ale také o rodinné potíže. Zjišťuji, že rodiny mnohdy nefungují, jak mají a studenti to pak nezvládají. Snažíme se jim pomoci. To pokládám za velmi důležité. Účast v soutěži je příjemná věc a může to být i zábava. Ale podaří-li se mi někomu pomoci, znamená to hodně," uzavřela Bohumila Janovská.

Více o soutěži Zlatý Ámos čtěte zde: Opět se hledá nejoblíbenější kantor z celé České republiky