Akce začíná už ve středu v přízemí kolejí na Klíši od 19 hodin. Cílem je pokořit všech třináct pater koleje K2.

Drobné podvádění je povoleno

„V každém patře by si účastník měl dát panáka svého vlastního alkoholu s ráží minimálně 20 %, drobné podvádění je povoleno jen v případě větší konzumace, která je vítaná," říká hlavní organizátor Radek Rákos s tím, že v každém poschodí dostane soutěžící razítko. Na konci výstupu na něj pak čeká pamětní diplom.

Stoupání vzhůru není nijak časově omezeno, kromě konce samotné akce, který je v 22:30. „Po dobu stoupání do vyšších pater není povoleno používat výtah, při přistižení je dotyčný automaticky bez práva na diplom či jakoukoliv jinou výhru," doplnil Rákos. Na průběh výstupu dohlédne security. „Ničení či poškozování majetku kolejí bude při okamžitém zásahu řešeno," uvedl Radek Rákos.

Letošní ročník nechce vynechat ani Kateřina Vycpálková z přilehlé koleje K3. „Vloni to bylo super, vystoupali jsme až do posledního patra, nicméně pak jsme byli tak společensky unavení, že se muselo jít spát. A to bylo teprve devět hodin. Teď se budu snažit to nepřehnat, ale zároveň nepodvádět. To by přeci nebyla žádná zábava," usmívá se Kateřina.

Studentský majáles v kampusu

Další očekávanou akcí pak bude 29. dubna první ročník Studentského Majáles v univerzitním kampusu. Tématem je návrat k tradicím. Chybět nebude ani slavnostní průvod v maskách, který povede z Mírového náměstí až do kampusu, či majálesové svatby, kde zájemci získají speciální oddací list platný po dobu konání majálesu.

„Na místě připravujeme pro návštěvníky doprovodný program v podobě sportovní zóny, území neziskovek, prodejních stánků se studentskými výrobky, výstav, autorských čtení a mnoha dalšího," doplnila členka Studentské unie UJEP Lucie Stádníková. Pro studenty je vstupné v předprodeji 80 korun, na místě 100 korun. Pro ostatní v předprodeji 100 korun, na místě 150 korun.

O týden později, 7. května od 14.00 hodin pak v Letním kině proběhne Ústecký majáles 2016, kde vystoupení skupiny Chinaski, Horkýže Slíže, Jelen a spousta dalších. Lístek vyjde na 300 korun.