Prestižní známku svatého Martina na koni letos ponese rekordní počet lahví vína. Na severu Čech ji ale získala jen dvě vinařství – Klášterní vinné sklepy Litoměřice a České vinařství Chrámce u Mostu.

Müller Thurgau

Obě nabídnou Svatomartinské víno z odrůdy Müller Thurgau. Poprvé ho lidé budou moci zakoupit a ochutnat ve vinárnách, restauracích a obchodech na severu Čech ve středu 11. listopadu.

Když se řekne Svatomartinské…• V roce 2013 bylo na trhu 2 019 225 lahví Svatomartinského vína. Známku tehdy získalo 356 vín od 116 vinařů.
• Loni vinaři nabídli 1,9 milionu lahví.
• Letos jich bude o 400 tisíc víc.
• Nejvíce Svatomartinských vín, celých 97, bude letos z odrůdy Müller Thurgau. S 61 víny je doplní červená odrůda Modrý Portugal a Svatovavřinecké růžové.
• Na pultech se objeví i Muškát moravský, Veltlínské červené, Zweigeltrebe rosé nebo Cuvéé, směs více odrůd.
• Při udělování známky komise odborníků posuzuje především vůni, vzhled a chuť.
• Svatomartinská vína se často pijí jen několik dní po jejich výrobě, a proto v nich mohou být zbytky oxidu uhličitého v podobě mírného perlení. To však podle vinařů není na škodu.

„Připravili jsme zhruba pět set lahví. Víno je moc pěkné, máme v něm zajímavé vůně, je hodně svěží, ovocité," láká na Svatomartinský Müller Thurgau Antonín Hrabkovský ml., vedoucí Klášterního vinařství Litoměřice.

Pět tisíc litrů Svatomartinského vína, což je přesně 6 666 lahví, dodá na trh vinařství v Chrámcích u Mostu. Lidé si je budou moci koupit v jeho vinárnách v Mostě a Litvínově a v obchodní síti společnosti Tesco po celém kraji, kam putuje přes pět tisíc lahví. O Svatomartinskou značku vinařství usiluje každý rok.

„O Svatomartinské víno je velký zájem," vysvětluje Kateřina Kreisinger z Českého vinařství Chrámce, které je unikátní pěstováním vinné révy na rekultivovaných výsypkách v Mostě. Přestože šibeniční termín k odeslání vzorků bylo těžké stihnout, je vinařka s výsledkem spokojena.

Rozhoduje komise

O udělení Svatomartinské známky rozhoduje odborná komise Národního vinařského centra. Letos značku získalo 369 vín ze 445 přihlášených vzorků. Z Čech přitom pochází jen 8 vín, ostatní jsou moravská. Jedenáctý ročník obnovené tradice bude podle vinařů rekordní. Celkem na trh dodají 2,3 milionu lahví prvního vína sezony.

„Nadprůměrně teplé a slunečné léto přispělo k tomu, že hrozny letos dozrály do výjimečné jakosti. Letošní ročník by mohl patřit k těm nejlepším od roku 2005," říká ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Nejvíce Svatomartinských vín bude z odrůd Müller Thurgau, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Nabídku zpestří řada cuvée, tedy víno z více odrůd. Bílá a růžová vína budou plná, harmonická, příjemně pitelná s decentní kyselinkou a jemným aromatickým profilem. Obzvlášť vydařená budou letos červená vína s hebkou, sametovou chutí a ovocným koncem.

„Vůně a chuť u odrůdy Svatovavřinecké bude připomínat přezrálé švestky, čerstvě vařená povidla a sušené ovoce. Odrůda Modrý Portugal zaujme hlavně tóny zavařených lesních plodů jako borůvky a brusinky," popisuje Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

„Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně broskvová, grepfruitová, s jemnými angreštovými tóny. V Muškátu moravském najdeme vůni a chuť tropických citrusových plodů, jako jsou limetky, mandarinky a grepfruit," dodává sommelier.

Mladá vína

Kromě Svatomartinských vín přijdou brzy na trh i mladá vína. Jsou také vyrobená z letošních hroznů, ale postrádají Svatomartinskou známku. Některá vinařství o ni totiž nestihla nebo nechtěla žádat. Jedním z nich je i Lobkowiczké zámecké vinařství v Roudnici nad Labem.

„Termíny hodnocení jsou pro nás téměř nesplnitelné. Vínu se raději věnujeme déle ve sklepě a termín prodeje si určíme sami. Z mladých vín letos nabídneme Müller Thurgau a pravděpodobně i růžové Svatovavřinecké. S prodejem začneme až 11. listopadu, i když bychom mohli dříve," vysvětluje ředitelka vinařství Hana Líbalová. Loni však vinařství prestižní známku získalo.

Výnosný byznys

Po Svatomartinském víně je každoročně velká poptávka. Zákazníci na něj slyší i podle marketingových odborníků. „Je to od vinařů dobrá strategie, protože jde o reakci na francouzské víno Beaujolais. Lidé, kteří preferují naše vína, se na tento svátek těší a pro vinaře je to výnosný byznys," zdůrazňuje marketingový odborník Václav Svoboda.

Podle odborníka na management Pavla Tomšíka symbolizuje značka na lahvi kvalitu. „Označení si vinaři musejí vybojovat. Proto lidé ve vinotékách sáhnou často právě po něm," říká odborník.

Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celé republice. Výjimkou nebude ani Ústecký a Liberecký kraj. Svatomartinské bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí, k němuž neodmyslitelně patří i svatomartinská husa.

Kam vyrazit na sv. Martina

ÚSTECKO
Svatomartinské menu
Kdy: 9. – 15. listopadu
Kde: restaurace Labská bašta, Ústí nad Labem
Milovníci jídla těšte se! Ochutnáte do zlatova upečenou svatomartinskou husu na kmíně s jablky, červeným a bílým zelím a variací knedlíků. Menu doplní Svatomartinské víno. Rezervace na tel. 475 530 250.

Svatomartinské menu
Kdy: 11. listopadu
Kde: Zlatopramen Sport Pub, Ústí nad Labem
Na sv. Martina si restaurace připravila paštiku z husích jater s opečenými tousty a brusinkami, husí kaldoun, husí roládu s červeným zelím a domácími haluškami nebo pečené husí stehno se zelím dvou barev a variací knedlíků. Jako dezert domácí štrůdl se skořicovou zmrzlinou a vanilkovým přelivem. Rezervace nutná na tel. 737 261 234. Svatomartinské speciality si budete moci vybrat i z jídelníčku hotových jídel.

Oslavy Svatomartinských vín
Kdy: 11. listopadu, do 20 hodin
Kde: Lidické náměstí, Ústí nad Labem
Celodenní oslavy a degustace Svatomartinských vín vypuknou v 11 hodin a 11 minut. K tanci a poslechu bude hrát celé odpoledne cimbálovka Slovácko. Vstup zdarma.

LITOMĚŘICKO
Žehnání Svatomartinským vínům
Kdy: 11. listopadu v 11 hodin a 11 minut pro zvané, pro veřejnost od 15 hodin
Kde: Hrad Litoměřice
Litoměřický biskup Jan Baxant požehná Svatomartinským vínům v degustační místnosti v historickém sklepení gotického hradu. Kvůli omezené kapacitě jen pro zvané. Veřejnosti se prostory otevřou odpoledne. Připraven bude košt vín, grilované speciality, sýry či paštiky. Hradní restaurace nabídne husí kaldoun, pečenou svatomartinskou husu se zelím a variací knedlíků. Vstup volný, degustační vzorky k zakoupení na místě.

Svatomartinská husa
Kdy: 13. – 15. listopadu
Kde: Penzion a restaurace Černodolský mlýn, Oparno
Svatomartinské menu, na kterém nebude chybět sváteční husa, můžete vyzkoušet od pátku do neděle. Stůl si rezervujte na tel. 602 145 680.

TEPLICKO
Svatomartinské menu
Kdy: 11. – 14. listopadu
Kde: Teplické Výsluní, Teplice
Ochutnejte polévku husí kaldoun a hlavní chod. To vše za 199 korun.

Svatomartinské menu
Kdy: 11. – 15. listopadu
Kde: Teplický pivovar Monopol, Teplice
Za 289 korun si pochutnáte na studeném předkrmu, polévce, hlavním chodu a sklence Svatomartinského růžového vína.

Svatomartinský ples
Kdy: pátek 6. listopadu od 20 hodin
Kde: restaurace Koloseum v Krupce
Biskupské gymnázium, Základní škola a Mateřská škola Bohosudov zve na tradiční Svatomartinský ples. Hraje skupina Mane, chybět nebude předtančení, tombola, bublinová show a půlnoční překvapení. Vstupné 150 korun.

DĚČÍNSKO
Svatomartinské menu
Kdy: 7. – 15. listopadu
Kde: Pivovarská Restaurace, OC Pivovar, Děčín
Šéfkuchař připravil speciální menu – husí žemlové jelito s jablečným křenem nebo husí roládu se dvěma druhy zelí, jako dezert mrkvový koláč s pomerančovým karamelem. Svatomartinské víno si dopřejete bílé, červené či panenské.

Plavba s husou
Kdy: 14. listopadu
Kde: loď Bohemia, vyplouvá z Děčína z kotviště u knihovny, nástup v 11:30 hod.
Vychutnejte si podzim při plavbě lodí se skvělým svatomartinským menu a nabídkou mladých vín, která potěší každého gurmána. Atmosféru dokreslí cimbálová kapela. Loď pluje do Hřenska a zpět. Rezervace na e-mailu kapitan@labskaplavebni.cz nebo tel. 777 037 379 a 778 003 737.

Svatomartinské menu
Kdy: 11. – 13. listopadu
Kde: Restaurace Výpřež, Děčín
Přijďte si pochutnat na Svatomartinském vínu a tradičních dobrotách. Podává se husí paštika ve slanině s brusinkami, grilované husí prso nebo palačinka s pečenými hruškami. Rezervace na tel. 412 523 482.

Svatomartinská husa
Kdy: od 11. listopadu
Kde: U Růžové zahrady, Děčín
Přijďte ochutnat tradiční pochoutky. Podává se husí kaldoun, restovaná husí játra s jablky a lokšové trojhránky, pečené husí stehno s tymiánem a drceným kmínem, červené zelí s brusinkami a bramborové noky, jako dezert glazovaná hruška na červeném víně. Nebude chybět Svatomartinské víno.