Co si člověk neudělá sám, to nemá. Tak by šel stručně shrnout příběh Jana Heřmánka, který nebyl spokojený s nabídkou džemů a marmelád v českých obchodech. Začal si tedy vyrábět vlastní a svou značku pojmenovanou po synovi Mlsný Filip. Se svými džemy kromě tuzemských cen získal hned několikrát i prestižní ocenění na světové soutěži Great Taste Awards a Marmalede Awards v Anglii.

„Chtěl jsem jen uvařit něco, co bude mít chuť a jak je vidět, má to ohlas i v zahraničí.“

Vaříte džemy z vlastního ovoce?
Více méně ano. Máme sad, kde pěstujeme meruňky, hrušky a švestky. To byly i jedny z prvních druhů džemů, které jsem začal vařit. Ostatní ovoce nakupuji od lokálních pěstitelů. Je důležité, aby ovocnář věděl, na co přesně ovoce chci a mohl ho tak nechat správnou dobu dozrát. Kvalitní surovina je to nejdůležitější, bez té nic neuvaříte. Nemůžete meruňky nebo švestky jít nakoupit do supermarketu.

Jaké džemy vyrábíte nyní a kolik druhů?
Snažíme se zůstat u 14 až 16 džemů a několika citrusových marmelád. Mohli bychom klidně udělat i šedesát různých variant, ale to by se v tom už zákazníci ztráceli. Celkem za rok uvaříme něco kolem 4 000 kusů, z jedné várky je do 80 skleniček.

Džemy Mlsný Filip získaly řadu ocenění.

Jaká marmeláda nejvíce chutná zákazníkům a která naopak vám?
Favoritem je jasně angreštová s dvojitou zlatou medailí a pak hrušková. Dětem pak chutná meruňka a jahoda. Já mám hrozně rád švestkovou a angreštovou, ale chutnají mně všechny. Kdyby mi některá kombinace nechutnala, nepustil bych ji ven mezi lidi. Primárně vše vařím podle svojí chuti, ale zatím se mi to vyplatilo.

Máte i nějaké trochu netradiční příchutě džemů?
Vždycky se snažím najít k danému ovoci to pravé koření. Typický příklad je angrešt s kardamomem, nebo meruňka s mákem. Oblíbená varianta je i višeň s čokoládou, na kterou se lidé ptají již před sezonou, aby ji dostali.

Přibližte nám ocenění Great Taste Awards a proč jste se do ní přihlásil?
Chtěl jsem vědět, jestli to, co dělám, je srovnatelné se světovou kvalitou a jestli můj způsob výroby dokáže obstát i v zahraničí. A tak jsem se přihlásil do Great Taste Awards, což je nejslavnější gurmánská soutěž na světě, zaměřená na výrobce potravin. Přezdívá se jí také Oskar jídla a lidé se tam hlásí s potravinami všeho druhu. Od sýrů, uzenin až po chléb a marmelády.

Které džemy jste poslal první rok?
Bylo to už v roce 2014 a byla to naše první sezóna, takže to od nás bylo odvážné. Tenkrát jsme poslali švestkový, rybízový a meruňkový. Hvězdu získala Švestka s vanilkou. V dalších letech ji získala ale i meruňka a rybíz. Takže mě první rok motivoval k tomu, abych se snažil chuť vylepšit.

Proč jste se rozhodl zaslat džemy do soutěže i další rok?
V roce 2014 jsme ohodnocení zlaté hvězdy vyhráli jako jediní v Čechách. Spousta lidí tak chtěla jen výherní švestkový džem. I když jsme jim říkali, že jsou všechny vyráběné stejně, stále chtěli ochutnávat ten „nejlepší džem.“ Tak jsem další rok vzal osm našich džemů a poslal je do soutěže. A světe div se, šest jich uspělo a získalo zlatou hvězdu! Angreštový džem s kardamomem dokonce dvojitou.

A co nám můžete říct k džemu, který získal ocenění letos?
Hrušku s kardamomem jsem začal vyrábět jako alternativu k hrušce s vanilkou. Vanilku jsme přidávali jako příchuť ke spoustě džemů, ale za dobu, co je vyrábíme, podražila. Začali jsme hledat nějaké koření, kterým ji nahradit. Kardamom nám k tomu ovoci pasoval skvěle. Chtěli jsme tedy zjistit, jestli je tenhle výrobek stejně dobrý a jestli můžeme tím pádem časem hrušku s vanilkou vypustit úplně.

Jan HEŘMÁNEK

• 44letý výrobce džemů žije s manželkou a dvěma dětmi v Radešíně na Ústecku.

•Vařit džemy začal v roce 2012. Pojmenoval je Mlsný Filip podle svého syna.

• V současnosti nabízí 14 až 16 druhů džemů.

• Zakládá si na ruční výrobě od sbírání ovoce, čištění, vaření, plnění sklenic až po etiketování.

• S výrobou mu pomáhá manželka. Z jedné várky vyrobí 60 až 80 sklenic.


Kromě džemů vyrábíte i grilovací omáčky. Jak jste se dostal k nim?

Džemy jsem začal vyrábět, protože jsem měl chuť na něco, co jste nemohl koupit v obchodě. Podobné to bylo i s našimi grilovacími omáčkami. Obecně lidé v Čechách rádi grilují a když si pak nechcete dát k masu kečup nebo hořčici, potřebujete dobrou omáčku. A protože mě nevyhovovalo složení ani chuť, tak jsem si tu svojí vyladil. Nyní máme tři grilovací omáčky, které se hodí jak na maso tak do burgerů.

A nakonec motivuje vás při výrobě vašich produktů ještě něco dalšího než jen mlsný jazyk?
Existence lokální výroby je podle mě důležitá. Jsou dražší než velkovýrobci, ale také kvalitnější. Nabízí také spoustu jedinečných a pestrých chutí, které v regálech nekoupíte. Těší mě tedy, že mohu do regionální výroby také nějak přispívat a nabízet výrobky lidem, kteří hledají kvalitní potraviny a podporují tím lokální výrobu. Proto jsme se také zapojili do regionálního programu prodejen Billa, kde koupíte několik našich džemů.

Text: Anna Himmelová