„Zambu odchytili v roce 1972 v rezervaci Umfolozi v Jihoafrické republice na jedné z výprav tehdejšího ředitele královédvorské zoologické zahrady Josefa Vágnera. V té době byla asi dvouletá a po krátké karanténě byla spolu s ostatními zvířaty dopravena do Zoo Dvůr Králové. Do naší zoo přišla 19. listopadu 1980 spolu se samicí Sašou, o 15 dní později, tedy 4. prosince 1980, přišel i samec Dan,“ uvádí mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Momentálně je Zamba jediným nosorožcem v ústecké zoo, Saša a Dan uhynuli v roce 2008 v důsledku stáří. Zamba je zároveň nejstarším nosorožcem svého druhu v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO).

Naučná stezka stromů vznikla na základě komplexního dendrologického průzkumu provedeného v areálu zoo v roce 2016 a následné spolupráce s fundovaným dendrologem.
Ústecká zoo má další atrakci, naučnou stezku stromů

Podle dostupných údajů chová nosorožce tuponosé v Evropě 69 institucí v počtu 264 zvířat. Poslední aktuální údaje udávají, že v evropských zoologických zahradách jsou pouze dva nosorožci prokazatelně starší než Zamba (samice v Zoo Planete Sauvage ve Francii a samec v Parco Natura Viva Bussolengo v Itálii).

ZVÝŠENÁ PÉČE

U dalších pěti zvířat včetně Zamby se jejich narození udává okolo roku 1970. Její zdravotní stav odpovídá pokročilému věku a chovatelé jí kvůli tomu věnují zvýšenou péči a pozornost.

"Dostává více vitamínů, minerálních doplňků a medikamentů na výživu kloubů, krmná dávka je přizpůsobena jejím chutím. V chladnějším období tráví více času ve stáji, do venkovního výběhu ji chovatelé pouštějí na kratší dobu, většinou okolo poledne, kdy je nejtepleji," dodává vedoucí zoologického úseku Petra Padalíková.

V pondělí přišly Zambě popřát děti z Mateřské školy Marxova v Předlicích, které jí nakreslily obrázky a přinesly bedničku zeleniny a ovoce. "Z té chovatelka Kateřina Hudecová za pomoci tří vybraných dětí a paní učitelky Kateřiny Bukovičové připravila dort, který si Zamba s grácií dámy v letech vyloženě vychutnala," uzaírá Vrabcová.

Ústecká zoo je jedinou zahradou na světě, kde se za posledních 12 měsíců podařil odchov kajmanů zakrslých.
Unikát v ústecké zoo. Odchov kajmanů zakrslých je letos jediný na světě!