Parta se šla minulý týden ve středu projít k Labi. „Na zemi ležela paní. Dýchala. Roman zavolal sanitku. Najednou té paní začal zvonit mobil, zvedla jsem ho a řekla pánovi na druhé straně, co se stalo," začala Aneta Horvátová popisovat, jak se příběh odehrál.

Její bratranec Roman poté, co zalarmoval záchranáře, běžel k nedalekým rybářům. „Ptal jsem se jich, jak se dá dostat k Labi. . Doběhl jsem potom na hlavní silnici, abych na místo navigoval záchranku," řekl Roman Horvát.

Než přijeli záchranáři, přikryli ležící ženu bundami. „Měli jsme obrovský strach. Mysleli jsme, že je mrtvá. Jsme moc rádi, že přežila," shodli se mladí zachránci.

Na místo dorazil i manžel ženy, která je vážně nemocná a pravděpodobně kvůli velkým bolestem chtěla spáchat sebevraždu.

„Na místě jsme našli lahev s alkoholem a byly tam známky požití léků. Kdyby teenageři ženu nenašli, pravděpodobně by zemřela," uvedl policejní ředitel Vladimír Danyluk.

Policisty podle něj zaskočilo chování mladých.

„Také že ten telefon zvedli, že se ho jen nezmocnili a reagovali na situaci, ve které ta žena byla. Poděkování patří také vašim rodičům, kteří vás takto vychovali," doplnil Danyluk směrem k zachráncům.

Ti by prý pomohli znovu. „Snad by to tak udělal každý, vždycky bychom měli pomáhat," řekl Petr Jano.

Za svůj čin si teenageři kromě diplomu odnesli od policie MP3 přehrávač a sadu příslušenství na počítač.