Loňská zima, která nepřála lyžařským areálům, je sice dávno pryč, ale její následky jsou stále znatelné. Řada ski areálů kvůli nepříznivé sezoně musí letos podražit.

„Jezdili jsme s bídou šest týdnů, což je hodně znát. Naše loňské tržby byly třetinové, což nám pokrylo pouze režie," postěžoval si Jindřich Holinger z vedení areálu Telnice.

Do cen se také podle Jindřicha Holingera promítne zprovoznění dvousedačkové lanovky. „Poskytuje lyžařům větší komfort. Navíc jsme s cenami dlouho nehýbali," řekl Holinger.

Ceny skipasů se podle něho zvednou v průměru o osm procent, celodenní jízdné na lanovku a několik vleků bude místo 400 stát 450 korun.

Málo sněhu a zloději

K finančním ztrátám ze zimy se ještě přidali zloději, kteří po sezoně odcizili ventily v šachtách pro umělé zasněžování, přívodní kabely k elektrickým zařízením a další kovové součásti za přibližně dvě stě tisíc korun. Teď už prý v areálu na případné nenechavce číhají fotopasti.

Řada novinek čeká na první letošní lyžaře. Kromě nepříjemného zdražení cen za skipasy návštěvníci ocení inovace, které jim zpříjemní lyžování.

Kromě zdražení však na návštěvníky čekají i příjemnější změny. „Věrní zákazníci, kteří si loni koupili roční permanentku, ji letos koupí s dvacetiprocentní slevou. Musejí si ji ale zakoupit do 21. listopadu," poradil Jindřich Holinger.

Větší pohodlí

Další inovace v areálu jsou hlavně pro větší pohodlí zákazníkům.

„Rozhodli jsme se propojit horní stanici lanovky Rudný s Cvičnou loukou pro větší komfort lyžařům," upozornil Ivan Soukup z vedení Ski areálu Telnice. Ten prošel v posledních dnech celou řadou úprav a rekonstrukcí, hlavně budova a zasněžovací zařízení. „Hodláme hned, jak začnou mrazy, uměle zasněžovat, aby i při oblevě zůstala sněhová rezerva," uvedl Jindřich Holinger. Také na závěr zhodnotil, že níže položené lyžařské areály se bez umělého sněhu prostě neobejdou.