Nezapomínejte na místní obyvatele. Nechte je promluvit do toho, kam velké peníze na transformaci regionu půjdou. Tak by se dalo stručně shrnout poselství, které si z Ústí nad Labem odvážejí zástupci Evropské komise. Předali jim ho lidé z uskupení Ústecká klimatická koalice.

Komisaři přijeli zkontrolovat dokumenty, potřebné pro plánování podpory uhelného regionu.

Podle aktivistů se o rozdělení miliard rozhoduje překotně za zdmi úřadů a firem. "Návštěva (komisařů) měla stejně jako dosavadní příprava Plánu spravedlivé transformace proběhnout bez účasti veřejnosti. Běžní lidé téměř nedostali šanci určit prioritní oblasti. Po upozorňování občanských a ekologických iniciativ sice regionální stálé konference zveřejnily výběr takzvaně 'strategických projektů', dodnes ovšem nejsou zveřejněny výzvy přístupné pro malé firmy, obce a jednotlivce," upozornili za Ústeckou klimatickou koalici Martina Johnová a Miloslav Kolenatý.

Návrh vizualizace budoucího centra
Ústecký kraj chystá unikátní proměnu brownfieldu, Transformační centrum

„Potřebujeme přesné a srozumitelné informace. Pokud má být transformace spravedlivá, nemůžeme si dovolit, aby se podobně jako v minulosti evropské peníze rozdělovaly neprůhledně velkým znečišťovatelům a na místní běžné lidi žádné veřejné prostředky nezbyly,“ uvedla Martina Johnová. 

„Ústecký kraj dlouhodobě doplácí na závislost České republiky na využívání uhlí. Přestože je již dlouho jasné, že využívání uhlí bude končit, nemáme doposud žádný plán na přechod na obnovitelné zdroje energie. Neplánovaný konec využívání uhlí dopadne především na horníky a lidi, kteří jsou již dnes ohroženi energetickou chudobou. Proto je pobuřující, že by veřejné prostředky měli získat největší znečišťovatelé, jako jsou firmy českých uhlobaronů,“ míní Michaela Valášková z ústeckého uskupení Promyky.

Při příležitosti návštěvy zástupců Evropské komise se desítky aktivistů vyfotily s nápisy jako Nezapomeňte na místní lidi, nebo Žádné peníze znečišťovatelům.