Od letošního jara je obce musí mít povinně. Podle starostů je odvážejí velmi často.

Výchova od lesáků

„V minulosti lidé dávali část věcí na kompost, ale hodně jich vozili do lesa. Máme tu ale přísné lesáky, takže se lidé brzy naučili využívat kontejner," řekl Deníku starosta Telnice Jan Doubrava. Kontejner je přístupný neustále. „Musíme ho nechat odvézt každý týden," dodal.

Podobný zájem registruje i starostka Přestanova Miroslava Bechyňová. Podle ní povinnost obec nijak výrazně nezatěžuje. „Pokud bychom neměli kontejner na zeleň, lidé by ji vyváželi a zakládali černé skládky. Jejich úklid by nás pak stál nejspíše ještě více," uvedla.

Dodala, že zvažovali zavést i popelnice na bioodpad. Ty by ale vyšly draze, tak radní od nápadu upustili.

Zájem v Chabařovicích

Například Chabařovice, které jsou městem, letos na jaře ani nemusely nic zavádět. „Sběrný dvůr, kam lidé vozí i zeleň, máme již řadu let. Zájem o to je," řekl starosta Josef Kusebauch.

Velký zájem o kompostování zeleně potvrzuje i jednatel AVE Ústí nad Labem Zbyněk Matys. Jejich firma provozuje kompostárnu ve Všebořicích. Z několika obcí bioodpad odváží, ale hlavně sem trávu a listí vozí obyvatelé Ústí.

„Především na jaře, když začnou práce na zahrádkách, je tu obrovský nával," řekl Matys. Tráva, listí a zbytky větví pak končí na kompostu. Ten firma prodává, případně ho použije při údržbě zeleně, takže se vrátí zpět do města.