„Nejtěžší v návratu do běžného života byl obyčejný kontakt s lidmi a komunikace s nimi. Například z telefonování jsem měla velký strach," vypráví klientka centra.

„Hned na začátku jsme museli nejvíce zapracovat na sebevědomí a psychice. Často je velmi těžké pro klienty mluvit o své minulosti a trestné činnosti. Jak před zaměstnavatelem, tak se jenom o tom normálně bavit," popisuje Martin Mudra, pracovní poradce Rubikon centra.

Rubikon centrum a jeho služby
Služby na svobodě:
Dluhové poradenství
Pracovní poradenství (Pracovní agentura RUBIKON)
Reintegrační mentoring

Služby ve věznicích: Kurz Získej Zaměstnání, Rekvalifikace, Kurzy finanční gramotnosti, Programy k řešení efektivity alternativních trestů

Organizace poskytuje dvě základní služby, pracovní a dluhové poradenství. Kvůli soudu se klienti často zadlužili. Je to jedna z prvních věcí, které je potřeba vyřešit.

„Nejvíce mi Rubikon pomohl se základními věcmi, takže bydlení a práce. Na práci jsem zvyklá a nevadí mi. Během výkonu trestu jsem celou dobu pracovala, hlavně manuálně. Nejdříve jsem skládala trička, vyráběla drátěnky nebo houbičky. Pak jsem tři roky dělala těsnění do auta. Teď v práci děláme autosedačky, takže je to podobné. Hlavně mám kolegy samé mladé kluky, takže je i veselo," říká klientka.

„S klientkou jsem se setkal jako pracovní poradce. Hlavní bylo pomoci sestavit životopis nebo se připravit na pohovor. V centru třeba máme program, kdy přijde několik zaměstnavatelů a stejný počet uchazečů a nacvičují se pohovory. U každého zaměstnavatele jsou klienti několik minut a pak jdou k dalšímu. Někdy se zadaří a dojde i k nabídce práce," vysvětluje Martin Mudra.

Všechny lidi s trestnou minulostí spojuje nejen jejich odpykaný trest, ale také izolace a neschopnost řešit své vlastní problémy. Pokud klienti chtějí, mají kde najít pomocnou ruku.

„Klientka měla výhodu, že byla pracovitá a motivovaná. A hlavně chtěla něco změnit. Za celou dobu spolupráce úplně vykvetla," dodává na závěr Martin Mudra.