Záchranu varhan přivítal trmický farář Jiří Voleský. „Je to velmi dobrá zpráva. Varhany jsou pro kostel velmi důležité. Při bohoslužbách na ně hrajeme. Obdivuji duchovního, který na jejich záchranu věnoval tolik peněz z vlastního,“ řekl Deníku. Připomněl, že to není poprvé, kdy se duchovní takto do záchrany trmické farnosti zapojili. Duchovní z pražské diecéze takto v minulosti koupil faru.

Trmická farnost se dostala do dluhů kvůli koupi pily v Klenči u Roudnice. Chtěla zde zpracovávat dřevo ze svých lesů. Transakce se ale ukázala jako nevýhodná a ani v podnikání se farnosti nedařilo.

Do dražby půjde i samotný trmický kostel. Konkurzní správce Aleš Klaudy tvrdí, že do dražby půjde buď na konci letošního nebo až v příštím roce. V kostele jsou stále věci na prodej. Na kostel se skládají věřící z celého Česka. Již dali dohromady 5,3 milionu korun a stále další prostředky shání. Stavba je oceněná na 7,6 milionu korun.


Co se prodalo a za kolik?

Dluhy trmické farnostidosahovaly necelých 36 milionů korun. Konkurznímu správci se podařilo prodejem majetku získatjiž zhruba 16 milionů korun.V dražbě prodal napříkladklenečskou pilu, pozemky a umělecká díla. Kupce našly ifara a varhany, ty ale koupili duchovní. Do dražby půjde ikostel, na ten se věřící skládají.