„Nahrazení trolejbusové dopravy autobusy začne od ranního výjezdu v pondělí 13. července a potrvá do úterý 28. července do večerního zátahu," informoval František Chlada, vedoucí informačního a zákaznického centra.

Výluka bude na všech trolejbusových linkách číslo 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 60 a 62. Autobusy budou na displeji označeny textem Náhradní doprava. Pro cestující budou platit stejná pravidla jako při jízdě trolejbusem.

Obratiště, které roste v centru města v ulicích Revoluční, Panská, Masarykova a na Špitálském náměstí, pomůže řešit různé dopravní situace včetně výpadků elektrické energie při povodních.

Obratiště a točna

„V první fázi projektu jde o vybudování nového obratiště Panská v centru města. Druhou částí je kompletní rekonstrukce konečné a točny Mírová na Severní Terase. Nové obratiště v centru města svou polohou umožní vytvořit samostatně fungující systém, například při provozních událostech ovlivňujících trolejbusovou dopravu," vysvětlil náměstek ředitele dopravního podniku Milan Šlejtr. Projekt v budoucnu umožní i případné změny tras trolejbusových linek.

Stavba ovlivní i současné trolejbusové vedení v dolní části Masarykovy třídy. Upevnění ve zdech domů postupně nahrazují sloupy s rameny nataženými přes celou šíři vozovky.

„Výluka trolejbusové dopravy přinese pro cestující určitá krátkodobá omezení," připustil František Chlada.

Prosí o pochopení

Dopravní podnik proto prosí cestující o trpělivost a pochopení. „V provozu bude méně velkých autobusů, výjimečně se může stát, že nepojede avizovaný nízkopodlažní vůz a také hrozí zpoždění spojů při průjezdu stavbou," uvedl František Chlada.

„Věříme, že vše společně zvládneme. Všechny příznivce městské hromadné dopravy zveme na další křest nových trolejbusů, který se bude konat ve čtvrtek 23. července od 14.00 ve vozovně Všebořice. Vzhledem k výluce zde budou pohromadě všechny nové trolejbusy," dodal na závěr František Chlada.

Obratiště a točna přijdou na 23,7 milionu korun, dotace z ROP Severozápad představuje šestnáct milionů korun. Dalšími projekty IPRM Mobilita jsou rekonstrukce a modernizace zálivů a zastávek a nákup nových trolejbusů.