„Chtěli jsme jít na Erbenovu vyhlídku. Vím, že tam od hlavního nádraží vede značka. Našla jsem modrou a žlutou, ale rozcestník ne, nakonec nám někdo poradil, tak jsme to našli. V okolí města je víc rozhledem, ale bez mapy není šance je najít," posteskla si paní Eva.

Turistické značky v okolí hlavního nádraží jsou téměř nové, dobře viditelné, rozcestník u nádraží chybí. Podle mapy by měl být u vchodu do tunelu kousek za nádražím. Není tam.

ROZCESTNÍK USTOUPIL

„Ještě stále tam vlastně probíhá stavba. Rozcestník byl odstraněn na pokyn Českých drah a zatím jsme nedostali souhlas umístit ho zpátky. Měl by tam být alespoň provizorní. Prověřím to a pokusím se zjednat nápravu," řekl Miloslav Toman, místopředseda krajského Klubu českých turistů.

Síť značených turistických tras je přitom ve městě poměrně hustá. Lze se s jejich pomocí dostat například k Vaňovským vodopádům, na hrad Střekov, vedou po Střížovickém vrchu i do řady míst Českého středohoří. Turisté na jejich obnovu každý rok vydávají spoustu práce, času i prostředků.

Problémy s orientací mívají i lidé, kteří míří na některé místo ve městě.

V centru jsou sice orientační sloupky s ukazateli, je tu i několik interaktivních map, ale značení by potřebovalo doplnit a upřesnit. Například před hlavním nádražím šipka ukazuje směr ke krajskému a okresnímu soudu ještě po Malé Hradební ulici, kratší cesta však vede podchodem a kolem zanádraží na most E. Beneše.

STŘEKOV SE NA MAPKU NEVEŠEL

K informačnímu středisku dovedou turisty šipky na Mírové náměstí, přitom další infocentrum je hned za rohem v zanádraží.

„Značení tam chybí. Lidi sejdou z nástupiště a o novém infocentru se nedozvědí, první ukazatel je dovede k nám," připustila pracovnice informačního centra na Mírovém náměstí.

Pro turisty má připraveny mapky širšího centra s vyznačenými zajímavostmi, restauracemi, službami. Nechybí ani muzeum, kostely nebo divadla. Hrad Střekov se ale na mapku už nevešel.

Město zatím se žádnými změnami orientačních značek nepočítá. „Oddělení cestovního ruchu dosud neevidovalo žádné nedostatky. Případný podnět bude řešen," sdělila mluvčí města Romana Macová.

Městský navigační systém. Zdroj: Deník/Karel Rouč