„Rozhodli jsme se zpestřit procházku zimní zoologickou zahradou a v Zooškole Heinricha Lumpeho, která je jinak pro veřejnost nepřístupná, jsme až do února vyčlenili čas i prostor, kdy si děti mohou vyrobit tematický dárek, který si pak odnesou s sebou domů," popisuje mluvčí ústecké zoo Věra Vrabcová.

Dílničky vede lektorka, začínají v 9, 10 a 11 hodin. Na akci se není potřeba předem hlásit, neplatí se ani žádný poplatek, pouze běžné vstupné do zoo. „To v zimě činí 100 korun pro dospělého a 50 korun pro dítě," doplňuje vedoucí návštěvnického servisu Andrea Balejová.

DOZVĚDÍ SE, ČÍM JE VHODNÉ KRMIT

Kromě této „sólové" nabídky pro jednotlivce využívají v prosinci areál zoologické zahrady také děti z mateřských škol a 1. a 2. tříd základních škol. Ty přicházejí v tomto předvánočním čase ozdobit stromečky v zoologické zahradě různými krmítky určenými volně žijícímu zpěvnému ptactvu.

„Děti se nejprve pomocí fotografií seznámí s druhy, které přilétají v zimě na krmítka. Zároveň se dozvědí, čím je vhodné a čím naopak nevhodné tyto ptáčky krmit, což si také odnášejí na kartičce domů," popisuje kolegyně Petra Siládi. „Celá třída také dostane speciální ptačí pexeso, aby si ptačí druhy mohly děti prohlédnout i ve školce během společné hry. Každý stromeček je zároveň opatřen cedulkou se jménem školky či školy," dodává Petra Siládi.

„Akce Zdobení vánočních stromků dětmi probíhá v naší zoo již řadu let, ale teprve v loňském roce jsme spojili „příjemné s užitečným" a zaměřili se na přikrmování zpěvného ptactva. Zároveň tímto způsobem podporujeme pozitivní vztah dětí k naší přírodě a k zvířatům, která žijí mezi námi," uzavírá Věra Vrabcová.