Již v pondělí představí ústecká knihovna svou novou bezplatnou službu. „V hudebním oddělení v W. Churchillově 3 zahájíme v rámci projektu Blahomat půjčování iPadů, tedy multimediálních počítačů typu tablet od společnosti Apple, zdarma. Lze je užít k práci s různými multimediálními formáty. Určena je zdravotně postiženým či rodičům zdravotně postižených dětí, k vypůjčení stačí předložení průkazu ZTP /ZTP/P), ale i seniorům a odborníkům, lékařům a pedagogům. Ti před vypůjčením musí kontaktovat koordinátory projektu na veronika@blahomat.cz," řekla Iva Opravilová z knihovny.

Pořad Smrt na holičkách bude v úterý 7. října od 17.00 v Churchillově 3 beseda s autorem Jaroslavem Haidlerem, z knihy bude číst Jaroslav Achab Haidler, jeho syn.

„Můžete se seznámit s novou knihou spisovatele Jaroslava Haidlera Smrt na holičkách. Autor v ní míchá fikci a skutečnost v koktejlu, v němž hlavní ingrediencí je život Hitlerova dvojníka. Příběh začíná na sklonku 2. světové války, kdy Hitlerovi generálové tuší, že tisíciletá říše se hroutí už po pár letech existence a spekulují, jak co nejlépe zajistit sobě budoucnost a führerovi život. Buď může přeživší Hitler hrát v budoucnu skutečného vůdce, nebo být jen ikonou pro příští pokračování nacistických plánů. V první variantu věří jen tvrdošíjní nacističtí fanatici, zatímco druhá má přece jen o něco širší zastání," uvedla Iva Opravilová z knihovny.

Grónsko očima i ušima Jiřího Štícha. Na tento pořad zve knihovna ve středu 8. října od 17.00 do Churchillovy 3.

Ostrov Grónsko leží na rozhraní Atlantiku a Severního ledového oceánu. Nachází se severovýchodně od Kanady, geograficky je součástí i Severní Ameriky. „Na největším ostrově světa vás ohromí doslova vše. Obdivovat tu můžete nejproduktivnější ledovec severní polokoule, pozorovat velryby, navštívit eskymácké osady, ochutnat tuleně či pižmoně. V létě si pak užijete nikdy nezapadající slunce a v zimě naopak polární záři," tvrdí autor besedy.

„Možná někdy i sci-fi ostrov není lokalitou neobydlenou nebo těžko dostupnou. Z hlediska radioamatérského je to však entita dost atraktivní. Na ostrově jsou zřízeny nejméně dva radiokluby. Jeden z nich se stal domovem partě kamarádů, kteří se snažili nejen uspokojit svého radioamatérského koníčka, ale i po ostrově cestovali. Jiří Štícha vám o tom ve středeční podvečer povypráví," slíbila Iva Opravilová a zve.

Na sobotu 11. 10.od 9.00 do 17.00 do ve Velké Hradební pak zve na pořad Herní sobota. K dispozici budou deskové hry, je to akci pro celou rodinu, vstup je zdarma.