Proč tomu tak je? Podle Mariana Páleníka ze společnosti Přátelé přírody především v tom, že přístup investora je diametrálně odlišný. Jak v jednání s místními lidmi, tak co do nápadu. „Myšlenka je to dobrá, pokud to skutečně bude to, co nám vykládali, že tam chtějí postavit."

Přesto si ale Páleník myslí, že to staví na špatném místě. „Protože to je, ač v sousedství dálnice, volná krajina, louky a pole, nepostižené průmyslem. No a hlavní problém, že to opravdu mohou myslet dobře, nikde ale není psáno, že by nemohli zkrachovat."

Podle Jany Ryšlinkové z představenstva firmy Nupharo je základní rozdíl v tom, že žádné logistické centrum nebo outlet nechtějí postavit. „Ale jediný cluster v Evropě, kde se mladí lidé setkávají a vytvářejí průmysl budoucnosti. Výrobní haly jsou menší a budou sloužit ke zkušebním provozům a výrobě krátkých sérií novými nebo zavedenými firmami," popsala projekt.

Podle ní by se dalo parku Nupharo také říkat inovační centrum, protože jeho jedinou náplní je pomáhat nápadům, týkajících se úspor energií, z laboratoře do průmyslu.

„Naší specializací bude využití stejnosměrného proudu k šetření energie," řekla Ryšlinková. „Budeme se zabývat takovými nápady, jež jsou použitelné v elektromobilitě, domácích spotřebičích, stavebnictví a podobně. To vše pod záštitou špičkových světových firem a univerzit."

Projekt podpořila Evropská unie dotací ve výši půl miliardy korun. „Lidé z Knínic zprvu nesouhlasili, investor pak přistoupil na dodržení podmínek a teď panuje nálada to tam postavit. I paní, co byla nejvíc proti, by tam chtěla pracovat," dodal starosta Libouchce Jiří Štěrba.

Co tam bude?

Část parku činí kanceláře pro asi dvě desítky začínajících firem, část vzdělávací a kongresové prostory. Součástí života v areálu prý budou i rekreační aktivity, přístupné nejen uživatelům parku, ale i široké veřejnosti.