Nejvíce hlasů dostala Dělnická strana sociální spravedlnosti (18,4 %) a Česká pirátská strana 15,1. Až třetí skončila první parlamentní strana TOP 09 se 14,7 procenty hlasů. Například favorit podzimních voleb ČSSD měla jen 3,7 %

„Školy obdržely hlasovací lístky se seznamem politických stran, hnutí a koalic kandidujících v nadcházejících řádných volbách do zastupitelstev krajů v regionu, kde škola sídlí," uvedla Bohumila Beranová ze společnosti. „Nechceme nijak ty výsledky komentovat, je to vzdělávací projekt," dodala Beranová.

Studentských voleb 2012 se ve čtvrtek v Ústeckém kraji zúčastnilo 18 škol z toho 9 gymnázií, 7 středních odborných škol (SOŠ) a 2 učilišť (SOU). Studenti zúčastněných škol odevzdali celkem 1 954 platných hlasovacích lístků. Možnost volit měli všichni studenti starší 15 let ze škol, které se zapojily do projektu Studentské volby 2012.

Podle politologa Zdeňka Zbořila se tím ukazuje, že umožnit teenagerům volit od 16 let věku není možné. „Tento průzkum je důkazem nejen biologické, ale i občanské nezralosti středoškolských studentů," řekl Zbořil.

„Dalo by se říci, že je to podmíněno určitou pubertální nejistotou. Ve svém věku se soustřeďují na strany, které provokují společnost, protože oni sami také své rodiče a učitele provokují," pokračoval Zbořil.

Dokládal to tím, že DSSS nemá jiný program, než negativní a v některých případech kolidující s ústavními a demokratickými hodnotami.

„I u DSSS je to projev politické nezralosti," dodal Zbořil. „U voleb, až na několik výjimek na severu Čech, většinou jejich volební výsledky nepřesáhnou přes jedno procento. Tento průzkum svědčí o jisté občanské nevzdělanosti nejmladší generace, ale nevěřím, že by z nich v budoucnu vyrostli členové DSSS."

Oslovení Ústečané to ale takto shovívavě nevidí. Například Terezie Sosová.

„Může to být nevyzrálost, ale spíš bych řekla, že za tím je neschopnost vlád za dvacet let vyřešit problém nepřizpůsobivých. Když jsem byla v jejich věku, taky jsem svět viděla černobíle, ale náckové a komunisti mě rozhodně nepřitahovali."

Studentské volby v Ústeckém kraji

Dělnická strana - 18,4 %
Česká pirátská strana - 15,1 %
TOP 09 a Starostové - 14,7 %
Severočeši.cz - 8,3 %
ODS - 7,5 %
Nespokojení občané! - 6,7 %
Hnutí PRO! kraj - 3,8 %
ČSSD - 3,7 %
KSČM - 3,6 %
LEV-21 - 1,5 %

počet platných hlasů: 1954