Na Střední školu stavební a technickou. Tentokrát si vybral nedostatkové řemeslo, tesařinu. Dobře udělal, protože už v prvním ročníku o něj má zájem velký zaměstnavatel, který mu dokonce bude školu sponzorovat.

Prošel totiž půlroční zkušební dobou a tak s ním Metrostav podepsal smlouvu o hmotném zabezpečení a dohodu o vyučení. „Líbí se mi práce se dřevem. Ale první výrobek, který jsem vyráběl, trval dva dny," líčil své zkušenosti Michal Marhold. „Dělal jsem dřevěnou židličku. Radši pracuji s nástroji, než s technikou, mám pak ke dřevu blíž. Ještě bych si chtěl vyzkoušet střechu," svěřil se.

Devět učňů

Mezi učni zdejší školy ovšem není jediný. Spolu s ním podepisovalo obě smlouvy dalších osm učňů. Získali tak měsíční stipendium, zdarma dopravu do školy pro mimoústecké učně. Ubytování, celodenní stravování, učební pomůcky a nářadí i pracovní obleční. „Prokázali, že něco umí a my nepochybujeme, že se vyučí a nastoupí u nás do zaměstnání," řekl o tom vedoucí projektu Pavel Šplíchal z Metrostavu. „Každý náš smluvní učeň bude mít svého patrona."

Na slavnostní podpis smluv přijel dohlédnout i Stanislav Rybák, náměstek hejtmana Ústeckého kraje, coby zástupce zřizovatele školy. „V současnosti panuje velká nezaměstnanost a lidé nemohou získat práci ve svých oborech. Tento program dává žákům jistotu, že seženou práci a budou moci dělat to, co se naučí," komentoval to.

Vedoucí mistr odborného výcviku Jan Mariáš poukázal, že se snaží svým „klukům" ukázat, že dělat řemeslo ve velké firmě se jim určitě vyplatí. „Práci budou mít vždy. Samozřejmě, je to hodně o rodičích, jak své děti ovlivní."

Změny ve školství

Ostatně, i Michala Marholda ovlivnil jeho otec. „Pořád mu říkám, že mu ještě zbývá se vyučit instalatérem a může si celý dům postavit sám," smál se tatínek. „Určitě ho rádi doma podpoříme, je to jeho budoucnost."

Ředitel školy Vítězslav Štefl zároveň upozornil, že spolupracují s dalšími firmami. „Jsem rád, že se to vyplatilo. Naše spolupráce inicializovala řadu změn ve školství, které právě teď vstupují do života. Naše škola například vybuduje kampus řemesel," dodal ředitel Štefl.