Pneumatiky, kusy nábytku nebo jen drobné odpadky hyzdící přírodu a ulice měst a obcí. Na ně se opět chystají dobrovolníci, kterým není lhostejné zakládání černých skládek a pohazování odpadu mimo kontejnery. Lidé se opět připojí k akci Ukliďme svět, ukliďme Česko, tentokrát k její podzimní části. Uklízet se bude i ve všech okresech Ústeckého kraje.

Organizátorem úklidu se může stát každý, svou akci zaregistruje na oficiálním webu spolku Ukliďme Česko. Pomocí přehledné mapky si mohou dobrovolníci najít akci ve svém okolí a přidat se. Nejvíce pořadatelů se zapojilo v krajském Ústí nad Labem. Pořádají tu hned 12 úklidových akcí.

„S dětmi se vydáme do přírodní rezervace Sluneční stráň. Sbírat budeme odpadky na našich známých trasách,“ uvedla organizátorka akce na ústeckém Střekově Karolína Kostínková z Lesní mateřské školy Venku.

Tak se uklízelo loni na Klíši: 

Právě mateřské i základní školy, včetně lesních, úklidové akce často pořádají. Vedle nich i politické strany, sportovci, obce či jednotlivci. Do ústeckých Trmic se vydá uklízet také romský spolek Romano Jasnica, do Chlumce tamní dobrovolní hasiči.

Sedm pořadatelů se k zářijovému úklidu přihlásilo na Teplicku. Například Salesiánské středisko Štěpána Trochty dům dětí a mládeže zorganizovalo pro děti v rámci Ukliďme Česko také „přespávačku“. Děti se po úklidové akci mohou těšit do Aquacentra. Děti z Dětského domova Tuchlov se v Ohníči pustí do likvidace odpadků v okolí domova, u všech příjezdových cest a také autobusových zastávek. Uklízet bude i spolek Květina v Dubí.

Občané z Ústí zažívali svou Alšovu ulici jinak
FOTO: Občané z Ústí zažívali svou Alešovu ulici jinak

„Už tradiční je pro nás úklid Zvonečkovy louky, takže i podzimní uklízení bude probíhat zde. Začneme za garážemi a pohybovat se budeme po louce dle nepořádku,“ informovala pořadatelka Veronika Klaus Horčíková.

Na Děčínsku se prozatím přihlásilo pět organizátorů. V Nebočadech vyrazí letos už podruhé dobrovolníci likvidovat černou skládku. „V dubnu se nám podařilo uklidit na neuvěřitelných 8 tun nepořádku a 200 kusů pneumatik,“ řekl pořádající Karel Konvalinka.

Uklízet se bude také ve Fojtovicích, v Salmovském lese v Mikulášovicích se na nepořádek vrhnou chovatelé drobných zvířat, turistickou trasu podél řeky Ploučnice uklidí děti z mateřské a základní školy. Lesní mateřská škola Vážka v Srbské Kamenici se pak pustí do úklidu naučné stezky a řeky.

Tak uklízeli letos na jaře v Litoměřicích: 

Na Litoměřicku se čistšího prostředí dočkají v Libochovicích, Žalhosticích nebo Roudnici nad Labem. Dobrovolníci se vydají ulevit přírodě také ve Velemíně, vystoupají na Milešovku, Lovoš a sejdou také do Opárenského údolí.

Likvidaci odpadu nebo potřeby pro úklid většinou zajišťují města a obce či technické služby. Dobrovolníci by si na akci měli vzít vhodné oblečení a pevnou obuv. „U nás jsme zvyklí uklízet spíše na jaře, na druhou stranu si příroda po turistické sezóně zevrubný úklid určitě zaslouží, proto jsme neváhali se k celosvětové iniciativě opět přidat. Ostatně s úklidy v Česku začal právě na podzim už před 26 lety Český svaz ochránců přírody, takže máme na co navazovat,“ sdělil Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko.

Kde se bude uklízet (výběr)

Ústí n. L. - úklid u Větruše, sraz 26. 9. v 16:00 před přírodním bludištěm u zámečku

Chlumec - úklid aleje, sraz 21. 9. v 11:00 na náměstí u kašny

Trmice - sraz 20. 9. v 15:00 u velkého klubu, Fügnerova 282/11

Ústí n. L. - úklid Chuderovského potoka, sraz 19. 9. v 15:00 pod parkovištěm Větrná

Výstava v Galerii Emila Filly v Předlicích. Archivní foto
Galerie Emila Filly nezanikne. Dostala peníze od Ústí a bude se stěhovat