Cílem je poučit se ze zkušeností získaných v programovém období 2007-2013, což by mělo zlepšit systém rozdělování dotací v budoucnu.

Složité, jednoduché

Zadavatelem průzkumu jsou orgány Evropské komise. „Odpovídat může každý, kdo se nějakým způsobem dotačního řízení účastnil," potvrdila mluvčí úřadu Regionální rady Eliška Štádlerová.

Evropské dotace Zkušenosti z práce s evropskými dotacemi je možné sdělit v dotazníku zveřejněném na: www.nuts2severozapad.cz. Vyjádřit se mohou lidé, kteří se zabývali evropskými fondy buď na straně jejich řízení, nebo jako příjemci finančních prostředků, poskytovatelé podpory ostatním při zpracování žádostí nebo jako realizátoři hodnocení.

Lidé, kteří budou na dotazník odpovídat, se setkají například s otázkou, jak složitá, či jednoduchá byla implementace (uplatnění) pravidel a požadavků evropských fondů nebo zda fondy řešily hlavní aktuální problémy regionu.

Odpovídá se zaškrtnutím nejvhodnější odpovědi, například velmi složité…, velmi jednoduché. Řadou zkušeností mohou přispět úředníci ústeckého magistrátu, kteří řešili projekty IPRM.

Dotazník zváží

„Odbor rozvoje města již dotazník vyplnil a odeslal," řekla bez podrobností mluvčí města Romana Macová.

„Zatím nejsem rozhodnut. Do funkce jsem nastoupil v půlce volebního období, kdy již bylo vše v běhu. A připadalo mi to hodně složité a náročné," uvedl starosta Povrlů Petr Hadraba.

V Dopravním podniku také nejsou ještě rozhodnuti. „Seznámíme se s tím a zvážíme to," řekl náměstek ředitele Milan Šlejtr.

Jak dodal, zkušenosti byly spíše dobré. „Byly stanoveny podmínky a pravidla, ty jsme se snažili dodržet. Horší bylo, že program na půldruhého roku zastavili," připomněl Šlejtr.