O konkrétních případech chce Steiner novináře informovat ve čtvrtek. Vedení úřadu na něj chystá trestní oznámení pro pomluvu.

Steiner slíbil představit základní kroky vedoucí k údajné politicko-obchodní privatizaci evropského fondu ROP SZ, teze návrhů operativních řešení krizového stavu ROP SZ a několik konkrétních případů zneužití prostředků EU. „Případy jsou nyní vyšetřovány policií," řekl ve středu Deníku.

Jsou to pomluvy

Mluvčí úřadu Marcela Klíchová potvrdila, že Šteiner s obviněními již v úterý vystoupil na zasedání monitorovacího výboru ROP Severozápad. „Jednalo se o pomlouvačný útok, který se nezakládal na pravdě a neopíral se ani o minimální fakta. Steiner na úřadu pracoval jen pár týdnů a do činnosti úřadu se nijak zvlášť nezapojoval. Jeho vystoupení mělo vzhledem k používanému slovníku charakter politické kampaně," uvedla Klíchová.

Úřad chce případ řešit soudně. „Vzhledem k tomu, že jeho výroky hrubě poškozují Úřad i Regionální operační program NUTS II Severozápad, připravuje Úřad na tuto osobu ve spolupráci s právníky podání trestního oznámení pro pomluvu," dodala.

Steiner se ničeho takového v žádném případě neobává. „Ať to udělají. Těším se na to," uvedl pro Deník.

Další rána

Deník chtěl znát názor hejtmanky Jany Vaňhové na vznesená obvinění. Ta se k případu ale nevyjádřila. „Paní hejtmanka se samostatně k citované záležitosti vyjadřovat nebude. Její stanovisko je totožné s oficiální tiskovou zprávou úřadu," uvedl mluvčí kraje Zdeněk Rytíř.

Nejnovější obvinění jsou další ranou pro důvěryhodnost využívání evropských dotací na severu Čech. Bývalý ředitel úřadu rady Petr Kušnierz spolu s dalšími lidmi stojí před soudem kvůli podezření z braní úplatků při rozhodování o projektech financovaných z evropských fondů, o kterých úřad rozhodoval.

Pochybení v různých projektech objevili i auditoři společnosti Deloitte. Ty sem kvůli podezřením poslalo ministerstvo financí. Sice ho údajně neudělali řádně, ale i tak mnohým příjemcům dotací hrozí, že budou muset část z nich kvůli různým pochybením vracet. Částka se může vyšplhat až na půl miliardy korun.