V Pekingu byl týden, ze známých památek stihl navštívit pouze Zakázané město a část Čínské zdi, jinak voněl bylinkami a speciální emulzí. Ve městě Hangzhou vedl dvanáctidenní kurz sportovní masáže. Před několika dny se z Číny vrátil. O své poznatky se podělil s Deníkem.

Vaše účast na druhém maratonu v Číně měla trochu jiné poslání. Můžete to trochu osvětlit?
Můj druhý pobyt v Číně trval dvanáct dní. Předcházela mu důkladná příprava se spoustou otázek nejen na mou osobu, ale i na firmu, kterou jako masér reprezentuji. Pořadatelé maratonu ve městě Hangzhou (1,8 mil obyvatel) vyslovili přání, abych na místě připravil tým masérů a naučil je správnou aplikaci sportovní masáže. Číňané preferují především tlakovou masáž, kterou elitní závodníci moc nevyužívají. Současná přímá letecká linka Praha Peking zkracuje cestu do Číny na deset hodin, další tři hodiny trvala cesta do místa určení. Přivítalo mne moderní velkoměsto plné světelných reklam a perfektní hotel. Každý den osm hodin praktických ukázek, vysvětlování, diskusí přes tlumočníka. Dvaceti mladým lidem jsem předával své zkušenosti a byl jsem dost přísný. V podstatě to byla běžná výuka, jakou zažívají moji studenti na UJEP, ovšem s tím rozdílem, že jsme na vše měli méně času. Závěrečná zpětná vazba mne mile překvapila, hodnocení bylo vesměs pozitivní. Byla to moc náročná akce, ale zájem ze strany Číny mne přímo šokoval.

Jak byste stručně popsal život v tomto městě?
Ohromné lidské mraveniště, kde se kluk z vesnice může ztratit během minuty. Široké ulice, reklamní nápisy pouze v čínských znacích, spousta taxíků a elektromotorek. Lidé používají bílé roušky, na pořádek si Číňané moc nepotrpí. Českou republiku tam nikdo nezná, jedinou známou osobností byla tenistka Kvitová, která tam zrovna hrála nějaký turnaj. Jágr je pro ně neznámý chasník! Jo, ještě znají fotbalistu Nedvěda, který tam založil fotbalovou školu.

Jak hodnotíte průběh samotného maratonu?
Opět třicet tisíc běžců, pršelo, jedenáct stupňů, žádné teplo. Den před závodem jsem masíroval dva etiopské závodníky, z nichž jeden dokonce vyhrál v čase 2:12.Musím ale říci, že v organizaci závodu mají Číňané ještě velké rezervy. Jsem asi ovlivněný tím, jak se o elitní závodníky starají organizátoři série RUNCZECH, ale podle mne je smutné, když vyčerpaný běžec dostane v cíli jen ručník a pak ho tam nechají klepat kosu. Pro masáže elitních závodníků nebyl vyčleněn žádný prostor. Jejich masáž probíhala na hotelových pokojích. Starali jsme se však o běžeckou veřejnost, pro kterou byl připraven veliký stan. Samozřejmě že bez topení (smích)!

Jak jste byl spokojený s jídlem?
Jedním slovem skvělé! Nejsem žádný gurmán, ale takovou rozmanitost a barevnost v kuchyni jsem ještě neviděl. Základem je vynikající koření, různé druhy masa, rýže, ryby a zvláštní technologie konzumace. Samozřejmě se používají výhradně hůlky, lžíci tam neuvidíte. Každý zákazník si vybere své jídlo podle předlohy, to se umístí na velký skleněný talíř na stole, který se pomalu otáčí a každý ochutnává, co chce. Vyzkoušel jsem toho hodně a všechno mi chutnalo. Odmítl jsem jíst brouky a kuřecí drápy. Zajímavá byla snídaně. Já si dával kávu, tlumočník chobotnici.

Kam se chystáte příště?
(smích) Číňané mají o čem přemýšlet, uvidíme. Jsem především učitel, proto musím poděkovat vedení UJEP a řediteli ZŠ Pod Vodojemem, že mým náročným aktivitám fandí.