Poradna pro integraci společně s mongolskou restaurací Bolor v sobotu 13. února připravila program, který částečně přiblížil tradice těchto oslav.

Členové kapely Dunjingarav, kteří hráli lidem k jídlu, také ochotně vysvětlovali některé zvyky. Nejdůležitější je správně přivítat hosty s otevřenou náručí pokrytou hedvábným šátkem khadag, popřát jim všechno dobré použitím fráze „Amar baina uu? Sar shinedee saikhan shinelej baina uu." a přitom políbit hosta na obě tváře.

Bílá na stole je nutnost

Během prvních tří dnů svátku lidé nosí tradiční mongolské kroje deel, jejichž zdobení a střih upoutávají pozornost. Na oslavách se postupně schází celá rodina a všichni kamarádi. Jedná se o svátek, který je typický velkou hostinou.

Na stole musí být vždy něco bílého. Podává se osolený čaj s mlékem, tradiční pečivo, vařené skopové, taštičky buuz a bramborový salát, který známe z našich Vánoc.

Tuto sobotu měla padesátka návštěvníků možnost toto speciální menu ochutnat. Majitelka restaurace Bolormaa se svými mongolskými kamarády prohlásila: „Celý den jsem se cítila jako bych byla v Mongolsku. Děkuju všem, že s námi slavili."

Daniela Pettrichová