„Po zohlednění všech požadavků, připomínek a reálných možností se vedení společnosti podařilo stanovit cenu vody tak, že meziroční navýšení představuje pouze 0,3 procenta, do čehož se promítla inflace, potřeba obnovy vodohospodářského majetku, nárůst ceny povrchové vody stanovené Povodím Ohře a zohlednění vývoje spotřeby vody," řekl mluvčí Severočeské vodárenské společnosti (SVS) Jiří Hladík.

Za zdražením je mimo jiné klesající spotřeba vody.

MĚSTSKÁ DOPRAVA NEZDRAŽUJE

Připlatit si budou muset lidé v regionu také za cestování autobusem nebo vlakem. České dráhy zvyšují jízdné o korunu do 120 kilometrů a nejvýše o čtyři koruny u jízdenek na trasy nad 120 kilometrů. O korunu bude dražší jízdenka také na některých regionálních autobusových linkách. Cena lístku na MHD zůstává ve většině měst stejná.

„Naopak mohou cestující díky integraci dopravních systémů ušetřit. Při cestě ze sídliště v Jirkově až do Masarykovy nemocnice v Ústí stačí jedna jízdenka," uvedl krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM).

ÚSTEČANÉ UŠETŘÍ ZA TEPLO

Za teplo příští rok ušetří obyvatelé Ústí. Valná hromada Tepelného hospodářství města schválila s platností od 1. ledna 2017 snížení prodejní ceny tepla o 0,5 procenta. Týká se to tepla dálkově dodávaného z teplárny. U tepla z plynových kotelen je snížení o pět procent za gigajoule. Nejvyšší cena tepla s DPH ve městě doposud byla 559,25 koruny za gigajoule, od ledna klesne na 556,43 koruny.

Poplatky za odpad města nemění. „Na příští rok žádné zdražování poplatků neplánujeme," řekla ústecká primátorka Věra Nechybová (nez.). V Ústí se platí 500 korun na obyvatele za rok. Zvýšit poplatek chtěla původní rada města Chomutova, a to na 480 korun. Po změně vedení radnice, do kterého se vrátila sociální demokracie a přistoupilo hnutí Nový Sever, návrh na zastupitelstvu neprošel.

Chomutováci tak dál budou platit 250 korun za rok. Nadále zdarma bude svoz odpadu v Teplicích a v Mostě.