O konkrétním použití dotace oba kraje ještě vyjednávají s ministerstvem práce a sociálních věcí. Mohou je však použít například na tvorbu dotovaných pracovních míst, vzdělávací kurzy, či rekvalifikace.

Unijní program

Program Záruka mladým, z něhož by měly oba regiony peníze čerpat, se podle europoslance Richarda Falbra týká nezaměstnaných do 30 let věku, kteří přijdou o práci, nebo dokončí školu a nenajdou do 4 měsíců nové pracovní místo.

Europoslanec Richard Falbr vysvětlil, že smyslem dotace také je, aby si mladí vytvořili pracovní návyky. „Společně s oběma kraji usilujeme, aby ČR možnost čerpat dotace na pracovní místa využila," vyjádřil své obavy.

Kdo je rozdělí

Krajský radní Martin Klika vysvětlil, že programy pro rozvoj zaměstnanosti mladých teprve vznikají.

„Bylo by teď předčasné o nich mluvit. Vyjednáváme s ministerstvem, jak a kdo bude peníze přidělovat. Jestli ministerstvo a jeho příspěvkové organizace, anebo přímo kraje, což by pro nás určitě bylo lepší," poznamenal Klika.

Ovšem na partnerství a regionální spolupráci při čerpání dotací si EU velmi zakládá.

„Snažíme se, aby na přípravě podpůrných programů pro mladé kromě úřadů spolupracovalo i sdružení zaměstnavatelů, s nimiž budou muset oba kraje jako zřizovatelé škol úzce spolupracovat," doplnil krajský radní Klika s tím, že by chtěli vytvořit podobné podpůrné programy, jaké využívá úřad práce.

Nezaměstnanost

K tomu Kateřina Beránková, mluvčí úřadu práce, řekla, že situaci na trhu práce pozitivně ovlivňuje jejich program Odborná praxe pro mladé do 30 let.

„Pomáhá mladým lidem získat pracovní zkušenosti. Velký zájem o vstup do projektu mají klienti i zaměstnavatelé," dodala Beránková.

V Ústecký kraj sužuje nejvyšší míra nezaměstnanosti v zemi, činí 11,2 procenta. Práci hledá 64 494 lidí, včetně 4 064 absolventů a mladistvých. V Ústí nad Labem je bez práce 10 316 nezaměstnaných, z toho pak 481 absolventů a mladistvých.

V kraji nejvyšší míra nezaměstnanosti sužuje Most, kde dosahuje 13,4 procenta a Ústí nad Labem s 12,6 procenta. Most stojí na prvním místě žebříčku, Ústí na třetím v republice.