Byla tu Střední odborná škola veřejnoprávní a sociální. Po sloučení s Gymnáziem dr. Václava Šmejkala ale školní budova ve Staré ulici číslo 100 zeje prázdnotou a čeká na nového vlastníka.
„Od 1. července budovu převzala Krajská majetková, která připravuje prodej areálu ve veřejné dražbě. Sousední budova ve Staré ulici 99 bude i nadále sloužit jako odloučené pracoviště Gymnázia a Střední odborné školy dr. Václava Šmejkala," uvedla krajská tisková mluvčí Magdalena Hanáčková.

Pro areál neměli využití

Jak vysvětlil Michal Šidák, ředitel gymnázia, neměli pro areál využití. „Sice nám ji původně svěřili, ale museli jsme ji vrátit do správy kraje. Měli jsme tři budovy, ale žáků jen na dvě," řekl ředitel Šidák.

Prodej ovšem vadí zdejším obyvatelům. Obávají se, že nový majitel buď přestaví budovy na ubytovny, anebo bude mít zájem jen o lukrativní pozemek a školu strhne. Což by podle místních byla škoda. Ve školním areálu z 80. let jsou třeba dvě tělocvičny, hřiště a velká zahrada .

„V Ústí je nedostatek míst ve školkách, nedostatek tělocvičen a sportovišť. Až postoupí silnější ročníky dětí, bude zase nedostatek tříd," rozčílil se Miloš Kareš.

Někteří krajští zastupitelé dávají zdejším lidem za pravdu. Například Jaroslav Haidler. „Slučovat školy, abych mohl prodávat majetek, je hloupost," řekl.

Chybí školky

Stejně si prý nedokáže starosta centrálního obvodu Jan Tvrdík představit, že by tu místo školy měla vyrůst třeba ubytovna. „Chápu, že přebudování by stálo peníze, ten areál rekonstrukci potřebuje, ale školek je tu opravdu málo," upozornil Tvrdík.

Ústeckého radního Josefa Macíka informace o prodeji překvapila. „Pro mě je to nová informace. Pokud si pamatuji, původně tu mělo vzniknout nové školní zařízení. To jsem nevěděl. Nejsem si ale jistý, zda by se městu vyplatilo ji přebudovat na školku. I když jich máme málo," dodal Macík.