A to i přes takřka šibeniční termín. Žádosti mohou podávat od začátku prosince do 6. ledna. Ministerstvo přitom program zveřejnilo minulý týden.

MINISTERSTVO NA ŽÁDOSTI KRAJŮ NEDALO

O žádostech bude teprve jednat i Ústecký kraj. „Jak v rámci vedení kraje, tak společně s destinačními agenturami. Bohužel ministerstvo program vyhlásilo v tomto období i přes argumenty a žádost Asociace krajů ČR, aby se počkalo až do ledna, tedy do doby, kdy již budou nová krajská vedení fungovat v zajetých kolejích," řekla mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Dotaci mohou kraje využít na propagaci regionu i další rozvoj turistické infrastruktury. Ústecký kraj by peníze mohl využít na obnovu pěší trasy po hřebenech Krušných hor.

„Nová Hřebenovka by po dokončení měla vést po hřebenech od Aše až na Praděd. Projekt navazuje na prvorepublikovou slávu Modré hřebenovky," popsala Dosedělová.

Původní trasa vedla od durynského Blankensteinu nad Sálou, přes Krušné hory do Českosaského Švýcarska a dále přes Lužické hory, Ještědský hřbet a Jizerské hory do Krkonoš, odkud pokračovala přes Broumovsko, Orlické hory a Kralický Sněžník až na Praděd.

DLOUHODOBÁ PODPORA TURISMU

Podle dat Českého statistického úřadu na sever Čech míří stále víc turistů. Oba kraje cestovní ruch podporují dlouhodobě. Na Liberecku se letos soustředili na propagaci filmové turistiky a filmových míst.

„Návštěvníkům nabízíme mapu filmových lokací. Toto téma je samozřejmě vhodné pouze pro domácí turisty, pro ty zahraniční máme nabídky z oblasti poznávací a aktivní dovolené, nevyhýbáme se ani zážitkům a sklářství," upozornila Andrea Fulková.

Příští rok se podle ní bude Liberecký kraj prezentovat jako region bohatý na kulturní a sportovní akce, ze kterých si vybere každý. Stranou nezůstává ani podpora pěší turistiky a přeshraničních projektů.

Ústecký kraj pokračuje ve výstavbě čtyř páteřních cyklostezek a dokončuje poslední úseky Labské stezky, která je z nich nejdůležitější. „Dále rozvíjíme filmovou kancelář. I v příštím roce chceme pokračovat v provozu turistických linek na železnici i po Labi," dodala Lucie Dosedělová.