Kraj má letos na opravy necelých 680 milionů korun. Z vlastního rozpočtu dá 452 milionů, 225 milionů dostal ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Letos jde zatím o největší částku za poslední období, kterou kraj dává do oprav. Loni se podařilo opravit asi 150 kilometrů silnic," řekl krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek.

16 MILIONŮ NA VÝSLUNÍ

Nejdražší opravou za státní peníze bude nový povrch silnice třetí třídy z Výsluní na Chomutovsku do Rusové. Vyjde na 16 milionů korun. O milion a půl méně bude stát rekonstrukce úseku Pšov - Lubenec na Lounsku. N

ový povrch dostane například i silnice z Tisé do Libouchce, Klínovce do Celné, Peruce do Černochova nebo z Roudnice nad Labem k hranici se Středočeským krajem.

Další tři úseky silnic na Děčínsku a jeden na Lounsku za 825 milionů korun chce kraj opravit za peníze z evropských fondů. Pokud uspěje, řidiči budou jezdit po nové silnici mezi Starým Šachovem a Děčínem, Krásnou Lípou a Velkým Šenovem, Šluknovem a Lobendavou, nový povrch dostane i silnice 227 a 225 u Žatce.

POTŘEBA ZNÍ: 9 MILIARD

„Nyní probíhá výběrové řízení na dodavatele stavby. Pokud vše proběhne bez průtahů, měly by práce začít na konci letošního roku," doplnila mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Dělníci budou letos pracovat také na rychlostních silnicích v kraji a zejména na dálnici D8 přes České středohoří, která by měla být zprovozněna v prosinci. Na podzim se řidiči dočkají obchvatu obce Velemyšleves na Lounsku.

Ústecký kraj spravuje víc než tři a půl tisíce kilometrů vozovek. Na opravy všech silnic, mostů a propustek by potřeboval přes 9 miliard korun.