Současné zastupitelstvo zanechá svým nástupcům po krajských volbách dluh, jenž ke konci roku bude zhruba 1,1 miliardy korun. Vyplývá to ze účtu kraje a informací, které poskytla společnost CRIF - Czech Credit Bureau.

SPLÁCENÍ UVĚRU

Z přebytku za loňský rok dal Ústecký kraj na mimořádnou splátku úvěru 69 milionů korun. "My bychom byli pro, aby se veškeré volné prostředky použily na splacení úvěru," řekl opoziční zastupitel Jiří Řehák (PRO! kraj).

Předčasné splácení úvěru není podle radního Ladislava Drlého (KSČM) nyní výhodné. "V současné době jsou peníze strašně levné, je zbytečné urychlovat splácení úvěru, zvláště když máme výhodné úročení," řekl Drlý. "Mimořádnými dvěma splátkami připravujeme pozici pro naše následovníky, nevíme, jak se bude bankovní trh vyvíjet," dodal.

Letos si chce kraj půjčit 600 milionů korun na předfinancování projektů, na které bude žádat o dotaci z prostředků Evropské unie.

Podíl výdajů na investice na celkových výdajích byl v roce 2015 pouze deset procent. Například v sousedním Karlovarském kraji podíl činil 27 procent. Tradičně nejvíce peněz dává z rozpočtu Ústecký kraj do silnic. Loni poprvé hejtmanství dostala peníze na opravy komunikací od státu. Stejně je tomu i letos, kdy má Ústecký kraj na opravy silnic 680 milionů korun.

NEJVÍCE VYLOUČENÝCH LOKALIT

Ve srovnání s ostatními regiony vykázal v průměru Ústecký kraj za poslední čtyři roky nejnižší výdaje na zdravotnictví, v průměru 550 korun na obyvatele. Naděje dožití je přitom podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) na severu Čech nejnižší mezi kraji a negativním jevem zůstává vysoká úmrtnost.

V letošním prvním čtvrtletí představovala 11,4 zemřelých na tisíc obyvatel kraje a ačkoli se meziročně snížila ze 13, byla nejvyšší mezi kraji.

Naopak v oblasti sociálních služeb vykazuje Ústecký kraj jednu z nejvyšších hodnot na obyvatele, a to 1 013 korun na obyvatele. Sever Čech je místem s největším počtem takzvaných sociálně vyloučených lokalit.

Výdaje na jednoho zastupitele byly v posledních čtyřech letech nejvyšší v Jihomoravském kraji a v právě Ústeckém kraji, nejnižší pak v Jihočeském a Olomouckém kraji.