O příspěvek mohou hasiči žádat od 2. do 24. února. Kraj dobrovolníky podporuje dlouhodobě. "Věřím, že tyto dotace hasičům pomohou při rekonstrukci a modernizaci zbrojnic i nákupu nové techniky, která je neodmyslitelná pro jejich zodpovědnou a náročnou práci," uvedl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Stejnou částku rozdělil kraj hasičům i loni, kdy uspělo 38 žadatelů o dotaci. V minulosti kraj pořídil pro sedm okresních sdružení osobní automobily. Členská základna čítá v regionu 10.500 lidí. Problémem hasičů na severu Čech je mimo jiné zastaralý vozový park. Průměrné stáří vozů v 262 jednotkách v Ústeckém kraji je 30 let. "Pomoc samozřejmě vítáme," řekl ČTK starosta krajského sdružení Jiří Henc.

Jednotky dobrovolných hasičů finančně podporují jednotlivé obce. Výše pomoci však závisí na rozpočtech, kde jsou peníze na investice omezené.
Ústecký kraj ze svého rozpočtu dává peníze i na pomoc dalším složkám integrovaného záchranného systému. Do budoucna zvažuje i podporu obecních a městských policií.