O více než 609,5 milionu korun budou příští rok překračovat výdaje Ústeckého kraje jeho příjmy. Na rozdíl od letoška, kdy hospodařil s přebytkem. Vyplývá to z aktuálního návrhu rozpočtu na rok 2018.

Podle krajského radního Martina Kliky (ČSSD) muselo vedení kraje třeba navýšit provozní náklady a platy zaměstnanců. „Saldo mezi příjmy a výdaji chceme krýt jednak přebytky z minulých let, jednak úvěrem,“ poznamenal radní Klika.

Je rozumné čerpat úvěr?

Úvěrování ale přijde zbytečné zastupitelům z lavic opozice. Například Jiří Kulhánek (ODS), který usedá v krajském finančním výboru, upozorňuje na nevyčerpané peníze, které prý zbytečně leží například v rozvojovém fondu Ústeckého kraje.

Ilustrační fotografie.
V regionu končí 17 lékařů. Nové kraj láká na stipendia

„Návrh rozpočtu právě studuji, jsem ve čtvrtině. Ale v těchto fondech máme nevyčerpaných zhruba 600 milionů korun, které můžeme použít na havárie v podstatě okamžitě. Proč tedy financovat velké investiční akce drahými úvěrovými penězi?“ ptal se krajský zastupitel a starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

Nejvýznamnější projekty

Ilustrační foto.Zdroj: archiv DeníkuNová silnice u Chomutova: 176,4 milionu korun. 
Rekonstrukce silnic II/227 a II/225, křižovatka se silnicí II/224 v Žatci: 127,8 milionu korun. 
Rekonstrukce silnice II/262 ze Starého Šachova do Děčína: 81,9 milionu korun.
Obchvat města Roudnice nad Labem: 80,6 milionu korun. 
Vyšší odborná škola obalové techniky a Střední odborná škola Štětí, rekonstrukce a dostavba areálu: 76 milionů korun.
Střední škola stavební a strojní Teplice investice do objektu odborného výcviku oborů autoelektrikář a mechanik - opravář motorových vozidel: 74,9 milionu korun.

Ústecký kraj má totiž před sebou velké investice do obnovy infrastruktury. Patří sem obchvat Chomutova, Litoměřic nebo obchvat a oprava mostu v Roudnici nad Labem či Štětí, případně rekonstrukce Mostu Dr. Edvarda Beneše v Ústí nad Labem.

„To bude investice obrovská. Pak jsou tu samozřejmě školy, kampusy v Ústí a Teplicích, sociální oblast a také silniční síť,“ pokračoval krajský radní Martin Klika.

Oprava knihovny i hvězdárny

Návrh rozpočtu zahrnuje i rekonstrukce Severočeské vědecké knihovny v Ústí za 18 milionů korun či Severočeské hvězdárny a planetária v Teplicích za 10 milionů korun.

Navrhované výdaje na příští rok činí 16,657 miliardy. Vzrostou tedy ve srovnání s letoškem o 12,8 procenta. Budou tak 1,885 miliardy korun vyšší než letos, kdy kraj počítá s celkovými výdaji ve výši 14,772 miliardy korun.

Co do příjmů ovšem návrh rozpočtu na rok 2018 počítá s částkou 16,048 miliardy korun. To představuje o 12 procent víc oproti letošnímu rozpočtu, kde příjmy činily 14,33 miliardy korun. Rozdíl způsobil jak příspěvek ze státního rozpočtu pro navýšení platů pracovníků ve školství a sociálních službách, tak i předpokládaný nárůst daňových příjmů.

Návrh rozpočtu Ústeckého kraje na příští rok předloží radní zastupitelům 11. prosince. Tedy na posledním letošním zasedání.

Vedoucí archeologického oddělení ústeckého muzea Eliška Wiesnerová.
Zajímavé nálezy čekají i roky v depozitu. Není na ně čas