"Už před říjnovým výjezdním zasedáním vlády v našem kraji slibovali ministři napříč oblastmi, že se budou snažit přechod propuštěných horníků na úřady práce či do méně finančně ohodnocených profesí maximálně zmírnit právě touto podporou. Považuji toto rozhodnutí nejen za neseriózní, ale i za útok na Ústecký kraj," uvedl hejtman ve vyjádření.

Vláda na podzim v Ústí nad Labem rozhodla zachovat limity těžby v lomu ČSA, kde těží Severní energetická. V rámci povolených limitů se bude v povrchovém dole těžit hnědé uhlí zhruba do roku 2022. Těžaři v dubnu zavřeli hlubinný důl Centrum a několik havířů už je v evidenci úřadu práce.

Součástí rozhodnutí byl závazek, že ministři připraví sociální program pro horníky, který měl zahrnovat i finanční příspěvek. Ve středu kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválil příspěvek pouze pro propouštěné zaměstnance černouhelné firmy OKD.

Horníci by měli dostávat 8000 korun a ostatní pracovníci 7000 Kč měsíčně. Podpora k překlenutí dopadů útlumu těžby se má vyplácet tři měsíce až pět let.

Odboráři budou řešit společný postup

"My jim (horníkům z OKD) to přejeme, jsou ve stejné situaci jako my, ale tady (na Mostecku) vláda rozhodla, že přijdeme o práci, a staví se k nám, jako bychom nebyli občané České republiky, je to nehoráznost," řekl místopředseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jaromír Franta.

V pondělí se odboráři sejdou a budou řešit společný postup. "Považujeme to za podraz na mostecké horníky ze strany vlády," zdůraznil Franta.

Protest proti postoji vlády vyjádřila také Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje. Hejtman připomněl, že právě sever Čech je výrazně dotčen těžbou.

"Neposkytnutí finanční podpory právě propuštěným zaměstnancům společnosti Severní energetické i dalším navazujícím dodavatelům je navíc zcela odlišné od slibů, které ministři dali horníkům při jejich návštěvách přímo v jejich těžebních společnostech. Kde je pravidelně uklidňovali, že udělají maximum pro to, aby ztrátu zaměstnání pocítili co nejméně," uvedl hejtman.

Původní návrh ministerstva průmyslu počítal s tím, že by na podporu měli mít nárok nejen propuštění zaměstnanci OKD, ale i lidé z dalších deseti firem. S tím ale nesouhlasil ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle kterého byl návrh příliš široký.

S plánem, aby příspěvek dostávali i propuštění z desítky hnědouhelných a uranových dolů, nakonec ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ve vládě neuspěl.