Ačkoli se na vedení operačního programu podílí kraje, Ústecký kraj odmítá, že by částka byla takzvaná korekce, což je pokuta za chyby. „Je to dotace pro úřad regionální rady. Žádnou korekci neplatíme," prohlásil radní Ladislav Drlý.

Podle dohody s vládou by peníze na krajský účet měly doputovat během pár dní. Kraj je pak okamžitě pošle na dotační úřad.

První splátku za půjčku musí kraj státu zaplatit do konce letošního roku, půjde asi o 37 milionů korun. Každý další rok pak zaplatí 80 milionů korun.

„Je to klíčové pro obnovení financování projektů," uvedl mluvčí  dotačního úřadu Vojtěch Krump. Podle něho by první peníze žadatelům, kteří mají své projekty hotové a čekají již měsíce na jejich proplacení, mohly odejít ještě na konci září. Úřad také chce co nejdříve začít s vypisováním výzev, aby mohly města, obce a soukromé subjekty žádat o rozdělení dalších peněz.

Odvod, který musí Česká republika zaplatit, je celkem 2,6 miliardy korun. Podle Krumpa asi miliardu uhradí stát. Další miliardu Ústecký a Karlovarský kraj. Zbytek pak jednotliví žadatelé za chyby, na které se přišlo při auditech a kontrolách.

Kolik a kdo přesně bude platit, zatím není jasné. „Celá věc se nyní řeší," uvedl Krump. Více informací v této fázi nemůže dotační úřad nyní říci. Podle neoficiálních informací by ale jedním z těch, kdo bude část peněz vracet, má být i město Ústí nad Labem. Na chyby totiž upozornily audity, které nechalo udělat ministerstvo financí.

Evropská komise už obnovení programu povolila, do roku 2015 by ROP Severozápad mohl rozdělit ještě asi 6,5 miliardy korun. Proplácení musí ještě potvrdit ministerstvo financí.

¨Čerpat peníze chce i Ústí nad Labem. Má naplánovanou stavbu akvaparku a koupi trolejbusů dopravnímu podniku.