V domově mládeže v Podbořanech, v mnoha obcích po celém Ústeckém kraji v turistických či dělnických ubytovnách. V penzionech, v hotelech, ale také na zámku Červený Hrádek nebo v pokojích na statku v chomutovském zooparku. Na studentských kolejích, ve firmách, někde také na farách. A samozřejmě ve stovkách bytů, ať už soukromých či městských. Tam všude nyní poskytují přístřeší lidem prchajícím před válkou. Jenže komfortnější ubytování rychle dochází. V Ústí nad Labem už uprchlíci přebývají například i v konferenčním sálu Hotelu Vladimir nebo v tělocvičně na Klíši, o podobném provizorním ubytování již začínají uvažovat další radnice. Stavění modulárních příbytků či stanových městeček se prozatím v regionu neplánuje. 

„Využívají se nejrůznější objekty, jak hotely, tak například domovy mládeže a podobně. Vzhledem k tomu, že volná místa docházejí, uvažuje se o případném krátkodobém využití tělocvičen, ale mělo by to být jedno z posledních řešení v případě nouze,“ potvrdila tisková mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková. 

„Stejně tak vznik stanových městeček je zvažovaná varianta, ke které bychom ale přistoupili až na posledním místě,“ pokračovala. 

„Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině prošlo od jeho otevření do středeční půlnoci 6 163 uprchlíků před válkou Ruska proti Ukrajině,“ informovali hasiči. Ubytovali už přes tisíc lidí, další si našli přístřeší sami, prostřednictvím známých či příbuzných nebo dobrovolníků. 

Volných míst při současných kapacitách zbývá ještě něco přes čtyři stovky. Ale ubývají. Zatímco v první vlně často přicházeli lidé, kteří tu měli ubytování zajištěné, nyní už to tak není. A tak už například v krajské metropoli museli přistoupit k provizornímu ubytovávání. V konferenčním sále Hotelu Vladimir vzniklo 55 míst, lůžka již nabízí i tělocvična na studentské koleji na Klíši. 

Jen v Ústí nad Labem je již registrovaných přes 1100 ukrajinských uprchlíků. A rychle přibývají. „První matky s dětmi město ubytovávalo na koleji UJEP. V současné chvíli je na koleji zhruba 50 lidí, z nichž část budeme stěhovat do areálu naší budovy v Hoření ulici, kde jsme pro ně připravili dvě patra, tedy 24 pokojů,“ potvrdila mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová, že město hledá další a další kapacity komfortnějšího ubytování. „Město se samozřejmě připravuje také na variantu krizového přístřeší, tělocvičny a podobně. O stanových městečkách, či modulárních stavbách neuvažujeme,“ dodala Macová. 

Ubytování v zóně Triangle u Žatce.
Fara, zóna, sklad chmele, turistická ubytovna. Ukrajinci bydlí různě

Chomutov nabídl už 366 míst. Spolupracují hotely, penziony, firmy, které nabídly kapacity ve svých administrativních areálech. Uvolňují se další byty, několik uprchlíků bydlí v areálu chomutovského zooparku. 

Louny aktuálně vyčlenily na pomoc 12 bytů. Volná místa jsou v azylovém domě, dokončuje se další prostor, kde by mohly najít ubytování dvě desítky lidí. „Víme o volné kapacitě v ubytovně střední školy s 58 místy, dále máme rozjednaný vhodný prostor v majetku Církve československé husitské a na kraj přirozeně pošleme tipy i na sezónní zemědělské ubytovny a chatkové a táborové areály. Školní tělocvičny bych chtěl využívat až jako poslední, domnívám se, že je třeba v maximální míře zachovat chod škol,“ rozmlouvá o provizorním ubytování starosta Loun Pavel Janda. 

Děčín má připravených přibližně 40 bytů a 40 lůžek na ubytovně. Další lidé jsou v hotelech a penzionech. A co když kapacity a byty dojdou? „V záloze máme sportovní halu v ulici Práce. V tomto případě by se jednalo o dočasné nouzové přístřeší,“ uvedl mluvčí Děčína Luděk Stínil. O stanovém městečku tam neuvažují. 

Hasiči zprovoznili 55 lůžek v konferenčním sálu ústeckého hotelu Vladimir.
Centrem pomoci Ukrajincům v Ústí prošlo už více než šest tisíc lidí

Také v Jirkově uvolnili městské byty. „Kromě bytů jsme krátkodobě umístili přibližně 40 uprchlíků do horského hotelu Lesná a na zámek Červený Hrádek,“ informovala místostarostka Jirkova Dana Havlátková Jurštaková. Další kapacity město hledá, i tam jsou připraveni v případě nutnosti připravit krizové ubytování. 

Bílina má připravené místnosti pro 12 lidí v bytovém domě v Důlní ulici. Také se připravuje dalších pět bytů, další nabízejí soukromí vlastníci. V příštích dnech se má kapacita dále navyšovat. „Nyní budeme vytipovávat prostory pro zajištění nouzového ubytování, ať se jedná o využití tělocvičen, sportovní haly nebo pozemků pro výstavbu stanových městeček či modulárních staveb. Koordinace přípravy tohoto typu nouzového ubytování bude zajištěno ve spolupráci s Ústeckým krajem,“ uvedla starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová. 

Litvínovská radnice v současné době nabízí kapacitu kolem 200 míst. „Převážně se jedná o menší pokoje s vlastním sociálním zařízením nebo plně vybavené místnosti se společným sociálním zařízením a kuchyní. Hlásí se i občané s nabídkou ubytování ve svých vlastních nemovitostech nebo bytových jednotkách. K tělocvičnám jsme zatím nechtěli přistoupit. Každopádně jednu tělocvičnu připravenou máme, a to v budově bývalé základní školy v ulici U Bílého sloupu. Zatím tuto možnost ale oddalujeme,“ uvedla tisková mluvčí litvínovské radnice Jitka Pavlíková. Volných je v Litvínově odhadem ještě zhruba 100 míst.