„Rozhodli jsme se pro tento nákup proto, že jde o transparentní systém a zároveň v něm lze získat dobré ceny," uvedl radní pro ekonomiku Ladislav Drlý. „Na burze jsou trvale přítomni všichni relevantní dodavatelé energií. Prostředí je natolik soutěžní, že cena energií má tendenci klesat více než u jiných forem výběrového řízení,"dodal.

Příjemná úspora

Elektřina a plyn nejsou určené jen pro Ústecký kraj, ale i pro dalších 140 příspěvkových organizací a pro Krajskou zdravotní, pod kterou spadá pět krajských nemocnic. Úspora je podle Ladislava Drlého za celé období a částky, které se pak rozpočítají mezi jednotlivé organizace sice nebudou v rozpočtech nijak závratné, ale přesto příjemné.

Zakázka není vůbec malá. Kraj a jeho organizace mají zhruba 800 odběrových míst. Za celé období potřebují téměř 110 tisíc megawatthodin elektrické energie a přes 120 tisíc megawatthodin plynu.

Příznivý vývoj

Radní Drlý uvedl, že snížení nákladů kraj dosáhl hlavně díky příznivému vývoji cen na trhu s elektřinou. Oproti stávajícím nákladům úspory odhaduje na více než 31 milionů korun.

Naopak vyšší cenu, zhruba o šest milionů korun, bude muset kraj a jeho organizace zaplatit za plyn. „Bohužel nás negativně ovlivnilo loňské rozhodnutí České národní banky, které vedlo k oslabení koruny. Bohužel se to negativně projevilo na ceně plynu," vysvětlil. Ta tak vzrostla o zhruba desetinu. Ústecký kraj i přes tlak na cenu nakonec bude za maloodběr plynu platit o osm procent a za velkoodběr o 7,5 procenta více než dosud.