Pamatuje napoleonské vojny i revoluční kvas roku 1848. Zažil vpád Prajzů i založení Schichtovky. Jely kolem něj sovětské tanky v roce 1945 i 1968. Strážný dub Na Kabátě letos Ústí nominovalo do ankety Strom roku a jako jediný z Ústeckého kraje postoupil do finále.

V minulém ročníku se do finále stejné soutěže dostaly břestovce ze Smetanových sadů a skončily na krásném druhém místě!

V soutěži Strom roku 2016 skončily břestovce ze Smetanových sadů druhé.
Břestovce ze Smetanových sadů skončily v soutěži Strom roku na druhém místě

Patrony stromu se letos stali radní a bývalý mistr boxu Lukáš Konečný a jeho svěřenkyně, juniorská mistryně světa Fabiana Bytyqi. „Jsme hrdí a šťastní, že náš ústecký dub v anketě postoupil," shodli se oba.

MÁ ZAJÍMAVÝ PŘÍBĚH

Anketu vyhlašuje Nadace Partnerství. Každý v ní může hlasovat od 15. června do 15. září. „Vítězný strom získá odborné ošetření od arboristické firmy a postoupí do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku," upřesnila mluvčí nadace Adéla Mráčková.

Loni se na druhém místě umístil ústecký břestovec ze Smetanových sadů. „Strážný dub má šanci na jeho úspěch navázat. Jeho příběh je velmi zajímavý," uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová.

Na někdejší Solné či Poštovní stezce z Prahy do Saska často přepadávali lapkové. Proto pod Holoměří stávala varta Špimberk, později zvaná Kabát, už v 15. století. U nedalekých usedlostí stával dub. Záhadou bylo, kam se poděl. Legenda říká, že na statek vystřelili z kanónu napoleonští vojáci. Dub kuli zastavil a lidé namísto něj zasadili jiný.

Někdy Ústečané mohou v rozhlase nebo na sociálních sítích postřehnout zprávu: „Pozor, Kopřiva roste za dubem." Je to varování pro řidiče, že u Masarykovy nemocnice měří rychlost dopravní policista Kopřiva a na parkovišti, za dubem, kasíruje hříšníky.

„Takže dub i dnes střeží pořádek a klidnou cestu na bývalé Solné stezce," dodala Macová.

Řidiči v Brandtově ulici na sídlišti Dobětice v sousedství popelnic parkují velmi často.
Dobětice zuří. Parkoviště nepovoluje územní plán

Dub letníStrážný dub Na Kabátě je starý asi 200 let. Měří 23 metrů, obvod kmene má 404 cm a šířka koruny je 20 metrů.
Lidé pro strom mohou hlasovat bezplatným podepsáním archů, které koupí ústecký magistrát, nebo odesláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS STROM10 60. Cena je 60 korun.