Rtuť v teploměrech by přitom mohla spadnout i poměrně dost hluboko. O tom hovořila meteoroložka Jana Ehertová. „Na pátek, sobotu a neděli předpovídáme, že se vyjasní," sdělila redakci Ústeckého deníku. „Místy by tedy mohly teploty klesnout až na minus sedmnáct stupňů."

35 bezdomovců

V Ústí proto ve středu začali strážníci bezdomovcům rozvážet teplé jídlo a pití. Ve městě je asi 35 lidí bez domova. Strážníci se více zaměří na lokality, kde se zdržují. Chtějí tak předejít tomu, aby bezdomovci umrzli. Jak vysvětlil ředitel ústecké městské policie Pavel Bakule, ve městě žije asi 35 bezdomovců, kteří žijí venku v přírodě. „To jsou takzvaní ležáci, kteří si lehnou venku. Jinak máme bezdomovců více, ale ti chodí do azylového domu."

Strážníci se domluvili se skupinou II. Českého červeného kříže (ČČK) v Ústí na spolupráci. Bezdomovcům se bude vařit čaj a polévka. To jim pak strážníci ještě horké během noci rozvezou. „Tím to nekončí," potvrdil Roman Lád z ČCK.

Mají pro ně kromě jídla a pití připraveny i postele. „Prostě místo, kde během mrazů mohou zůstat," dodal Lád.

Městská policie také zintenzivní dozor nad bezdomovci.

„Dosud jsme kontroly lidí spících venku prováděli jednou denně, ale ode dneška je budeme kontrolovat dvakrát až třikrát denně," uvedl ředitel Bakule. „Chceme i oslovit Ústečany s tím, že mohou třeba nepotřebné šatstvo donést na vrátnici magistrátu, my ho venku předáme těmto lidem."

Mrznou i zvířata

Mráz ovšem netrápí jen lidi, ale i zvířata. Jak vysvětlila Jaroslava Ježková, vedoucí městského útulku, musí ve velkých mrazech hladko a krátkosrstým plemenům i obložit kotce kabáty a dekami. Všem pak dávají víc žrádla a teplejší vodu, aby si zvířata vyrobila více tepla. „Zamrzá jim i miska s krmením a vodou, někteří potřebují oblečky, další mají výhřevné desky v budkách a tak dále," líčila.

Věra Vrabcová, mluvčí ústecké zoo, vysvětlila, že musí například choulostivější druhy zvířat držet v teple. „Kolem nuly už musíme mazat uši slonům nebo nosorožcům. Ty odolnější pouštíme ven jen na dobu úklidu," vysvětlovala.

„Pak jsou tu taková zvířata, jako například sněžný levhart, těm mráz vyhovuje," dodala Vrabcová. „Pak si ještě rve vlasy naše ekonomka," zasmála se Vrabcová. „Vždycky nám totiž strašně naskáčou faktury za teplo."

Oteplovat by se mělo zase od pondělí. To ovšem zase znamená větší pravděpodobnost vzniku inverze, a tedy i vyšší možnost smogové situace.