„Na nohou jsme už od osmi hodin ráno. Zatím jsme prodali asi jedno platíčko, na kterém je pětadvacet kytiček. Celkem jich máme pět," říká šestnáctiletá Veronika Žižková ze Střední školy zdravotnické v Ústí nad Labem.

Stačí dvacetikoruna

Žlutá kvítka nabízí se spolužákem Martinem Macháčkem. „Docela nám to jde. Někteří lidé nás zastavují i sami. Jedna paní za námi dokonce běžela z autobusu. Před chvílí na nás zase volala žena, která na Mírovém náměstí viděla jinou skupinku. V ruce už měla připravenou dvacetikorunu," popisuje s úsměvem student druhého ročníku Martin Macháček.

Přesně tolik stojí jedna kytička. Mnoho lidí však přispívá i větší částkou. Peníze vhazují do plátěné tašky, která dobrovolníkům visí přes rameno. Má tak úzký otvor, že lidem nemohou vracet.

„Vzali jsme si vlastní drobné, abychom mohli rozměnit, když by někdo platil větší bankovkou," vysvětluje Veronika Žižková.

Celá třída

Dvoučlenná skupinka obchází celé město. Vyhledává přitom místa, kde se vyskytuje nejvíce lidí.

Koupí kvítku měsíčku lékařského mohli lidé přispět na boj proti rakovině. Do projektu se zapojila celá jejich třída. Osm studentů prodává dopoledne, dalších osm zase odpoledne. „Někteří lidé nás odmítají, což je dost nepříjemné. Jiní se ani nesnaží navázat oční kontakt. I nadávka občas padne," ušklíbne se šestnáctiletý Martin Macháček. Z nezájmu některých Ústečanů si však nic nedělá.

Mladé dobrovolníky neodradilo ani chladné počasí. Zatímco Veronice je pořádná zima, Martin si po městě vykračuje v kraťasech. „Vždyť je teplo," odporuje s úsměvem spolužačce.

Tématem osmnáctého ročníku sbírky, do níž se zapojilo i Ústí nad Labem, je prevence rakoviny plic a výchova k nekuřáctví. Přes dvanáct tisíc dobrovolníků ve žlutých tričkách letos prodalo osm set tisíc kytiček s modrou stužkou.