Přes 300 milionů korun. Tolik by případně mohlo město Ústí nad Labem zaplatit za chyby v dotovaných projektech minulých let. Pokud se mu tedy nepodaří docílit snížení sankcí a pokut. Aktuálně se musí poprat se sankcemi za celkem 94 miliony korun.

ZPACKANÝ „KULTURÁK“

Týká se to velkých projektů, jako jsou rekonstrukce Domu kultury a Muzea města Ústí nad Labem, demolice sektorového centra, revitalizace Městských sadů a dalších.

„Teď co nejrychleji musíme zaplatit tzv. vratku za revitalizaci bloku C a D Domu kultury. Původně městu hrozilo vracení téměř 154 milionů, částku nám ministerstvo financí snížilo na 10 procent. Bohužel je pravidlem, že vratky a sankce doplňují související penále ve stejné výši,“ vysvětlila ústecká primátorka Věra Nechybová (UFO).

Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem.
Ústeckému divadlu chybí pár milionů na rekonstrukci

Podle ústecké opozice ale nestačí, že město dělá vše pro to, aby se vyhnulo placení obřích sankcí. „Je skandální, že se magistrát vůbec nezabývá tím, kdo mu způsobil škodu. Nástroje pro to má,“ myslí si například Martin Hausenblas (Pro!Ústí)

Ústí se proti hrozbám vracení horentních sum za chyby v projektech brání žalobami, případně žádá ministerstvo o prominutí.

NEBUDE NA OPRAVY

Nejčastější chyby, za které město platí, jsou buď údajně nepovedená výběrová řízení, kde město vyžadovalo prohlášení o bezdlužnosti uchazečů o zakázku, či porušení rozpočtové kázně. Magistrát tak bude muset zaplatit zhruba 30,7 milionu korun.

„Za to bychom například mohli opravit silnici v Žukovově ulici. Celé město je zdevastované, chodníky, silnice a další. Zároveň nás tyto hrozby nutí udržovat stálé finanční rezervy, abychom si nemuseli brát na placení pokut úvěry a tak město ještě víc finančně zatížit,“ dodala primátorka Nechybová.

Problematické projekty
Městské sady aktivní park, sankce 1 271 124 Kč. Sektorové centrum demolice, zhruba 7 857 983 Kč. IPRM Mojžíř, vratka 986 950 Kč a penále 374 391 Kč. Rekonstrukce Muzea města Ústí nad Labem, 6 518 006 Kč. Elektronický odbavovací systém, 479 778 Kč.Management IPRM Mobilita, 67 240 Kč.