Pokud zastupitelé návrh posvětí, hodlá město ulici na Klíši zbourat. O záměru čtěte také. Zmizí ruiny Na Nivách? Město je chce zbourat

MÍSTO DOMŮ MŮŽE BÝT NEJDŘÍVE PARK

„Požádáme o výjimku v rámci další výzvy dotací na demolice z ministerstva pro místní rozvoj," říká mluvčí magistrátu Romana Macová s tím, že město bude usilovat také o peníze na demolici ze speciálního dotačního titulu Restart.

Podle náměstka primátorky Pavla Dufka vyjde demolice podle tabulkových cen přibližně na 106 milionů korun. Po případném zbourání zvažuje město několik možností, jak ulici znovu vystavět.

Čtěte také. V Předlicích se zřítil starý dům, hasiči těsně unikli před padajícími stěnami

„Vytváříme nový územní plán, takže můžeme území vymezit podle potřeb a přání města. Jedna z variant, kterou předložil městský architekt, počítá například s vytvořením bytových domů včetně dětského hřiště, komunitní zahrady a parkovací plochy," uvedl Pavel Dufek.

Podle jeho slov se město nechce vydat cestou budování sociálního bydlení. „Šlo by spíše o startovací byty pro mladé rodiny," doplnil.

Čtěte také. Ulici Na Nivách a hotel Máj chce Ústí koupit. Plánuje tam startovací byty

Ústí ovšem na postavení nové ulice nemá v kase peníze. „Momentálně bychom volili variantu udělat z celé ulice park nebo zelenou plochu. A do doby změny územního plánu bychom připravili něco konkrétního," dodal Dufek.

ADVOKÁTY VÁŽE MLČENLIVOST 

Původně vyhlášená ulice s alejí stromů vznikala v několika vlnách v letech 1911 a 1926. Domy před více než deseti lety koupil od města česko-rakouský podnikatel Jan David Horsky. Přestože avizoval, že čtvrt nechá zrekonstruovat, od záměru ustoupil a rozsáhlé objekty tak chátraly dál.

V roce 2014 na jaře podnikatel zemřel a ohyzdné skelety zdědil jeho syn. Jeho advokátka Lucie Hrdá už dříve uvedla, že se k věci nebude vyjadřovat. „Naše advokátní kancelář nebyla ve věci zbavena mlčelivosti klientem," vysvětlila Hrdá.

Město ovšem uvedlo, že po složení kupní ceny 400 tisíc korun do advokátní úschovy dojde k uvolnění zástavních práv, která jsou na nemovitostech zapsaná.

V domech řádili vandalové, schází se tu narkomani a mnohokrát v nich i hořelo. Architekt Jan Hrouda o chátrajících stavbách v Ústí natočil cyklus videodokumentů s názvem Mizející Ústí a jeden díl věnoval právě ulici Na Nivách.

„Vlivem poválečného cíleného soustředění sociálně slabých obyvatel, mizivé údržby a majetkových spekulací došlo k postupnému vybydlení a destrukci domů. Dnes spíš připomínají město duchů nebo kulisy válečného filmu," uvedl Hrouda. A skutečně. V roce 2015 využili ulici filmaři jako kulisu pro scény válečného filmu Tenkrát v Ráji.

O natáčení více. Ulice Na Nivách se změnila v krvavé bojiště