Radní minulý týden schválili vypsání zakázky na větší opravu silnice ve čtvrti Klíše za necelé 4 miliony korun bez DPH. Město rekonstrukci zaplatí z toho, co loni na opravách ušetřilo.

„Tato komunikace je už značně za zenitem své životnosti a je potřeba obrousit starou vrstvu a udělat novou, aby zase pár desítek let vydržela," řekl náměstek ústecké primátorky Pavel Dufek.

NĚJAKÉ PENÍZE BUDOU V POLOVINĚ ROKU

Podle radnice by alespoň na nějaké opravy mohly být peníze přibližně v polovině roku. „Je otázka závěrečného účtu za loňský rok, kolik peněz odboru dopravy a majetku přidělíme. Ale určitě počítáme s tím, že nějaké peníze vyčleníme," podotkl Dufek. Obdobně to město udělalo loni.

Podle primátorky Věry Nechybové města nemohou čerpat na rekonstrukce komunikací evropské dotace jako třeba kraje. „Pro města bohužel na opravy silnic nižších tříd čerpat nemůžeme. Zabývali jsme se tím," vysvětlila Nechybová. Přečtěte si také: Údržba silnic a chodníků zatím vychází Ústí na 8,5 milionu korun

MĚL BY POMOCI STÁT

Radnice tvrdí, že městům by měl pomoci stát. „Asi nejsme jediné město, které má komunikace v dezolátním stavu. A finanční prostředky, které do toho města mohou dávat, jsou malé," upozornil náměstek Dufek. Krajské město má zásobník investičních akcí, který počítá i s velkými opravami páteřních silnic ve městě. Těch, na které nejsou peníze, jsou desítky.

Podobný problém řeší i Ústecký kraj. Na kompletní opravy všech svých silnic by potřeboval okolo 8 miliard korun. Rekonstrukce provádí postupně. Čtěte více: Opravy silnic v Ústeckém kraji by měl zaplatit stát

Hlavní tah z Lovosic do Ústí je znovu samá výtluka