Krajské město bude reprezentovat v barvách hnutí Andreje Babiše. „S hnutím ANO dlouhodobě sympatizuji, byl to první politický subjekt, se kterým jsem chtěla spolupracovat z čistě jednoduchého důvodu. Sdružuje kolem sebe nemalou skupinu lidí, kteří chtějí opravdu pracovat a ne jen stavět vzdušné zámky,“ říká Eva Fialová, která není v politice úplným nováčkem.

SPOLEHLIVÁ A PRACOVITÁ

V komunálních volbách v roce 2014 kandidovala například do zastupitelstva na Severní Terase. Poslední roky pracovala na ústeckém magistrátu jako asistentka náměstka Pavla Dufka.

„Jsem rád, že se do Sněmovny dostal někdo, kdo je patriot našeho města a bude za něj kopat. Po celou dobu její práce jsem s ní byl spokojený. Evča je spolehlivá a pracovitá. Přeji jí to, ale jsem smutný, že odchází,“ zmínil Pavel Dufek. O jejím náhradníkovi zatím nepřemýšlel, poradit se musí s tajemníkem.

Ilustrační foto.
Peníze vypláceli muži v autě, říká svědek údajného kupčení s hlasy

Profesním zaměřením Fialové je ekologie a ochrana životního prostředí. „Je důležité začít od začátku novelizovat zákon o odpadech a nastavit zásady, jak nakládat se skládkami na soukromých pozemcích, vypořádat se s velkým množstvím brownfieldů a následně posílit atraktivitu Ústeckého kraje, aby už nebyl jen levným zdrojem surovin, ale atraktivním místem pro obyvatele a návštěvníky,“ nastiňuje své cíle Fialová, která měla v úterý první jednání poslaneckého klubu.

HUBÁČKOVÁ A KAILOVÁ NEUSPĚLY

Zatím ještě neví, kde si zřídí poslaneckou kancelář. „Nejprve bych se chtěla seznámit s už rozjednanými úkoly dosavadní Poslanecké sněmovny,“ doplnila Fialová.

Ke krajskému městu má blízký vztah také 22letá učitelka z Krupky Tereza Hyťhová. Studentka pedagogické fakulty ústecké univerzity usedne mezi poslance za SPD Tomia Okamury. Podle svých slov se hodlá zaměřit například na snížení počtu sociálně vyloučených lokalit či zrušení azylového střediska v Předlicích.

Naopak dvě zkušené političky z Ústí si už tužkou rýhu do poslaneckých lavic neudělají. Ve volebním klání neuspěla učitelka Gabriela Hubáčková z KSČM, jinou práci si bude muset najít také Zuzana Kailová, kterou ČSSD do boje o voličské hlasy ani nepostavila.

Nad bývalou ústeckou náměstkyní totiž visí hrozba trestního stíhání v kauze předražené zakázky Vítání občánků. Poslanecká imunita ji ovšem nyní končí a podle serveru Lidovky.cz je policie připravená političku začít stíhat. Na Deníkem zaslané dotazy však doposud nereagovala.

Vysokoškolská studentka Tereza Hyťhová (SPD) z Krupky je nejmladší krajskou zastupitelkou v České republice.
Věřím, že dostuduji vysokou školu a také se budu naplno věnovat Sněmovně