Cenu se bude pokoušet srazit na co nejnižší, ale radní ji odhadují až na tři a půl milionu korun. Majitel domu se o něj nestará.

Honí majitele

Podle primátora Josefa Zikmunda městu nic jiného nezbývá. „Dostali jsme demoliční příkaz od stavebního úřadu," vysvětlil. Úřad se nejprve snaží dohnat majitele a přimět ho, aby ruinu zabezpečil či zboural. Pokud je neúspěšný, nařídí demolici obci.

Ta pak náklady vymáhá na majiteli objektu. „Zatím se to nikdy nepodařilo," uvedla mluvčí města Romana Macová. Ústecká radnice musela v minulosti nechat strhnout domy v Marxově, Hrbovické nebo Řeháčkově ulici. Naposledy před několika dny v ulici Svádovská a Beneše Lounského. Jen ty stály kolem jednoho milionu korun.

V letošním rozpočtu je na demolice k dispozici deset milionů korun. To podle radních nestačí. Stavební úřad prý má dlouhý seznam objektů, které by potřebovaly zbourat.

200 milionů

„Kdyby rozhodl, že je třeba je neprodleně zbourat, potřebovali bychom odhadem 200 milionů korun. Na to město nemá," upozornil náměstek primátora Martin Mata. Město mělo štěstí, protože radní měli původně na programu příkaz na demolici další budovy. Tu však získal nový majitel a musí se o ni postarat sám.

Ústečanům se stav mnoha domů nezamlouvá. „Největší ostuda je hotel Máj. Hyzdí celou Severní Terasu a chodit okolo je velmi nepříjemné," upozorňuje Kamila Svěráková.

Ústečtí radní ale do demolic marně peníze dávat nechtějí, protože je nevymohou. Nyní zkouší najít cestu, jak některé ruiny získat do vlastnictví města. Pak by je nechali zbourat a mohli by využít, případně zpeněžit, pozemek, na kterém objekt stál.