Velkou slávu chystá ústecký magistrát. Na podzim oslaví 770 let od první písemné zmínky o královském městě Ústí nad Labem. Chystá se za to zaplatit zhruba 1,1 milionu. Na oslavy přispěl i Ústecký kraj 200 tisíci korun.

Mírové a Lidické náměstí tak zažijí 14. září koncerty, divadelní představení, workshopy, ukázky historických řemesel a další. „Samozřejmostí budou stánky s pestrou nabídkou sortimentu či stany s lavicemi k posezení a odpočinku,“ přiblížila městská mluvčí Romana Macová.

Ačkoli počátky osídlení Ústecka sahají hluboko do mladší doby kamenné, první písemný doklad o hradišti Ústí pochází z roku 1056 nebo 1057. Zmiňuje se o něm zakládací listina kapituly při kostele sv. Štěpána v Litoměřicích. Listina se nedochovala, známe pouze její pozdější opis.

Setkání s primátorem Ústí nad Labem
ON-LINE: Se stavem silnic nemohu být spokojen, říká ústecký primátor Nedvědický

Další zaznamenanou významnou událostí je svatba dcery českého knížete Bedřicha, Sofie a syna míšeňského markraběte Oty, Albrechta. Jako královské město zmiňují Ústí nad Labem písemné prameny ze 7. února roku 1249, kdy v Čechách vládl král Václav I.

„Domnívám se, že bychom si taková výročí měli připomínat a důstojně je oslavit. Je to přeci naše město a můžeme být na jeho dějiny hrdí. Osobně bych na oslavy dal víc peněz, ale musíme vycházet z toho, co si městská pokladna může dovolit,“ poznamenal náměstek primátora Pavel Tošovský (ODS).

Slavnost pobaví a podpoří patriotismus

Opoziční zastupitel a historik Martin Krsek (PRO! Ústí) si myslí, že lze těžko posoudit, zda je milionová suma vyčleněná na oslavy velká, či malá. Podle něj by ale každé město mělo mít nějakou slavnost, kterou by se zviditelnilo a podpořilo místní patriotismus.

„Spíš si myslím, že náplň oslav by měla být něčím osobitá. Aby nevypadala stejně jako v jiných městech. Měla by být typicky ústecká, aby přilákala lidi odjinud, a místní na ni byli hrdí,“ přiblížil.

Dobrodružstvími spisovatele Karla Maye žila obec Brná.
FOTO: Indiánský den Karla Maye si užilo na tisíc lidí

Ústečané si totiž v minulosti své dějiny připomínali skutečně osobitě. Pravděpodobně nejzajímavějším počinem v tomto směru byla rekonstrukce středověkého města, kterou nechala radnice postavit v měřítku 1:1 roku 1903 u příležitosti průmyslové výstavy. „Byla tehdy centrem zábavy. Dodnes se občas stane, že lidé neznalí věci si myslí, že ještě v roce 1903 mělo Ústí středověký charakter. To je ovšem omyl,“ dodal ředitel ústeckého muzea Václav Houfek.